Sara Hedrenius ger fem tips på hur man pratar med familjen om oro. Arkivbild. Foto: TT

Så hanterar du oron inför attacker

Uppdaterad
Publicerad

Många attacker på kort tid runt om i Europa gör flera oroliga, både i Sverige och runt om i världen. – Det finns strategier för hur man hanterar oron, säger Sara Hedrenius, krishanterare på Röda Korset.

München, Nice, Saint-Étienne-du-Rouvray och Würsburg är fyra platser som under de två senaste veckorna drabbats av olika attacker.

– Just nu är det väldigt mycket som skett under en väldigt kort period och det uppmärksammas mycket i media. Det ger en ökad oro för väldigt många, säger Sara Hedrenius.

Terrordåd i fransk kyrka

”Väldigt liten risk”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker inte att man ska vara orolig över att röra sig i Sverige eller Europa på grund av risken får terrorattentat.

– Risken är väldigt liten att du kommer vara i samma tågkupé som killen med yxan i Tyskland eller att du är i kyrkan med prästen i Frankrike. Det är jätteobehagligt, jag förstår det, men även om något sker så är risken väldigt liten att det sker just dig, säger han.

Fortsätt med vanliga rutiner

Han menar också att man så långt som möjligt borde fokusera på att leva ett normalt liv.

– Gå på konserter, gå i parader. Det finns myndigheter och säkerhetspersonal som tänkt igenom detta väldigt noga. Om terrorn mot all sannolikhet slår till så finns det inte så mycket man kan göra.

”Se på helheten”

Magnus Ranstorp uppmanar personer som ska ut och resa att hålla koll på UD:s rekommendationer. Men även att tänka ett extra varv innan man besöker platser i närheten av konfliktområden.

– Vi funderade till exempel på att åka till Turkiet i sommar, men efter Istanbul ställde vi in det. Även om risken är liten så var den inte värd att ta, säger han.

Prata med barnen

Sara Hedrenius är krishanterare på Röda Korset och tror att det är viktigt att prata om det som händer i världen med hela familjen.

– Jag tänker att det är helt naturligt att man blir orolig, och om barnen har frågor så svara så ärligt och konkret du kan, säger hon.

Hon menar också att det är viktigt att tänka på att inte överösa sin rädsla på sina barn.

– Var lugn och saklig när ni pratar om det här och svara inte på mer än det barnen frågar, säger hon.

Krishanteraren tips: så hanterar du barnens oro över attacker

  • Uppmana sina barn att inte vara ensamma och grubbla.
  • Förklara vad som görs åt det som sker, att man jobbar för att hindra att liknande saker ska hända igen.
  • Att vara tillsammans med någon man känner sig trygg med.
  • Göra roliga saker tillsammans och behålla sina vardagsrutiner.
  • Lättare fysisk aktivitet gör generellt att man dämpar oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet