Så klimatsmarta är de klassiska middagsrätterna

Uppdaterad
Publicerad

Hur stort klimatutsläpp har klassiska middagsrätter som spagetti och köttfärsås? I SVT:s quiz kan du testa dina kunskaper kring matens klimatpåverkan.

Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Det skriver bland annat Livsmedelsverket. Men det är inte alltid så lätt att veta – är ens vanliga middagsrätter sådana som orsakar mycket eller lite utsläpp av växthusgaser?

Vi tittar i quizet närmare på fyra rätter – spagetti och köttfärsås, lax och potatis, kycklingfilé med ris samt en grekisk sallad.

Världsnaturfonden WWF har satt upp 11 kg koldioxidekvivalenter som gräns per person och vecka, när det gäller maten. En enskild middag eller lunch bör i snitt inte överstiga 0,5 koldioxidekvivalenter för att man ska klara målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning.

Vad betyder då det superkrångliga ordet koldioxidekvivalenter?

Jo, det är helt enkelt ett mått på utsläpp av växthusgaser, och tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och den globala uppvärmningen.

Poängen med begreppet är att man då kan jämföra olika saker med varandra – exempelvis två maträtter som innehåller kött från två olika djur.

Rätterna vi undersökte

Spagetti köttfärssås

125 g nötfärs, 1/4 gul lök, 0,5 vitlöksklyftor, 125g krossade tomater, 0,5 msk olivolja, 70 g pasta.

Ursprung: Nötfärs (sverige), gul lök (Sverige), vitlök (spanien), krossade tomater (italien), olivolja (grekland), pasta (sverige)

Lax å potatis

125 g odlad lax, 3 st potatisar, 0,5 dl frysta ärtor, 1/4 citron (1 citronklyfta), 0,5 dl majonnäs.

Ursprung: Lax (Norge), potatis (Sverige), frysta ärtor (Sverige), citron (Spanien), majonnäs (Sverige)

Kycklingfilé med ris

150 g kycklingfile, 0,75 dl ris, 0,5 dl creme fraiche, 0,5 vitlöksklyftor

Ursprung: Kycklingfilé (Sverige), ris (polen), creme fraiche (sverige), vitlök (spanien)

Grekisk sallad

1/4 rödlök, 1/4 gurka, 1 tomat, 37,5 g feta, 0,5 st kalamataoliver, 0,25 dl olivolja, 1 msk balsamvinäger, 15 g bladspenat

Ursprung: Rödlök (Sverige), gurka (Sverige), tomat (spanien), feta (grekland), kalamataoliver (grekland), olivolja (grekland), balsamvinäger (italien), bladspenat (Spanien)

Kommentar: Att antalet gram skiljer sig mellan exempelvis laxen och kycklingfilén beror på att vi utgått från den pakteringen som förekommer i butiker. En laxfilé är ofta runt 125 g, medan en kycklingfilé snarare är runt 150 g. Bakom beräkningarna av klimatpåverkan står Klimato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.