Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Det skriver bland annat Livsmedelsverket. Men det är inte alltid så lätt att veta – är ens vanliga middagsrätter sådana som orsakar mycket eller lite utsläpp av växthusgaser?
Vi tittar i quizet närmare på fyra rätter – spagetti och köttfärsås, lax och potatis, kycklingfilé med ris samt en grekisk sallad.
Världsnaturfonden WWF har satt upp 11 kg koldioxidekvivalenter som gräns per person och vecka, när det gäller maten. En enskild middag eller lunch bör i snitt inte överstiga 0,5 koldioxidekvivalenter för att man ska klara målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning.
Vad betyder då det superkrångliga ordet koldioxidekvivalenter?
Jo, det är helt enkelt ett mått på utsläpp av växthusgaser, och tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och den globala uppvärmningen.
Poängen med begreppet är att man då kan jämföra olika saker med varandra – exempelvis två maträtter som innehåller kött från två olika djur.