Foto: TT

Så mycket tjänar bankerna på våra bolån

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas marginal på bolån har sjunkit marginellt sedan i somras, men ligger fortfarande kvar på en historisk hög nivå, enligt Finansinspektionens kvartalsstatistik.

Bankerna tjänar fortfarande bra på kundernas bolån, trots att marginalen ligger något lägre än tidigare. I slutet av årets andra kvartal var bankernas bruttomarginal 1,73 procentenheter, medan den i slutet av september visade 1,71.

– Bolånen är fortsatt en mycket lönsam produkt för bankerna, säger Henrik Larsson, analytiker på Finansinspektionen.

”Kontakta flera banker”

Att köpa bostad kan för många vara en av de största affärerna i livet. För att konsumenterna inte ska hamna i underlänge gentemot bankerna presenterar därför Finansinspektionen varje kvartal bankernas bruttomarginal på bolån.

– Förhandla med bankerna när du söker ett bolån. Kontakta tre eller fyra banker för att skapa en förhandlingssituation. När lönsamheten för bankerna är så bra så finns det ett bra förhandlingsutrymme, tipsar Henrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.