• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Monika Bruhn/SVT

Så skyddar du ditt hus mot översvämningar

Publicerad

Extrem nederbörd, som det i Hallsberg, går det inte att skydda sig mot. Men för inte fullt så stora regn finns det åtgärder man kan ta för att skydda sitt hus.

Skyfallet i Hallsberg blev ett uppvaknande för många. Kommunerna arbetar på planer för klimatanpassning, och endel husägare började också tänka till lite extra.

– Efter Hallsberg har frågorna kring dränering ökat, säger Mats Ericsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Regnkaoset i september 2015

Han betonar att det vid extrem nederbörd, som skyfallet i Hallsberg, är i princip omöjligt för den enskilde villaägaren att skydda sig mot vattnet.

Men även om extrema skyfall fortfarande är relativt ovanliga, så drabbas ändå tusentals svenskar av mer eller mindre omfattande översvämningar varje år.

Enligt branchorganisationen Svensk Försäkring anmäldes 3 500 översvämningsskador år 2013, till en kostnad av 180 miljoner kronor.

Särskillt drabbade är hus med källare.

Kommer upp genom golvbrunnar

Alla hus har tre system som leder bort vatten. Ett dräneringssystem, ett avlopssystem och ett dagvattensystem. Det sistnämnda tar hand om regnvatten.

I vissa äldre hus är de tre systemen sammankopplade, vilket kan leda till överbelastning vid kraftiga regn. Då riskerar en blandning av regn- och avloppsvatten komma upp i huset igen, genom golvbrunnarna.

Ett sätt att få bukt på problemet är att separera de tre systemen, men det är en dyr och omfattande process. Då är det både lättare och billigare att skaffa en så kallad  självstängande golvbrunn.

– De ser till att vattnet bara kan gå åt ett håll. Vi vill bli av med vattnet inifrån och ut och inte tvärtom, så att vattnet inte kan koka upp i våra bodelar, säger Mats Ericsson.

I övrigt kommer man långt med att hålla rent och öppet för vatten i exempelvis takrännor och golvbrunnar.

– Att rensa hängrännor och hålla rent och snyggt det kostar ingenting, det kostar lite tid. Men att byta en självstängande golvbrunn inne i huset, det kostar säkert ett par tusenlappar per golvbrunn, säger Mats Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet