Borås polisutbildningens akademichef Lotta Dalheim Englund och läraren Fredrik Strömkvist arbetar med att förbereda de elever som hoppas på att en dag bli polis. I dag inriktar man sig på trauma på ett helt annat sätt än för 15 år sedan, berättar de. Foto: Fanny Renman/SVT

Här utbildas framtidens poliser: ”Det grövre våldet har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Den dödade polismannen i Biskopsgården tog nyligen examen från en av landets fem polisskolor. De ska förbereda framtidens poliser för värsta tänkbara scenario:

– Vi övar akutsjukvård på skolan på ett helt annat sätt än vad vi gjorde för 10-15 år sedan. Inriktar oss på trauma och skottskador på ett helt annat sätt, berättar läraren Fredrik Strömkvist.

Utanför polisstationen ligger en bukett med blommor. Dödskjutningen flera mil därifrån i Biskopsgården har berört hela landets poliskår. Borås polisutbildningens akademichef Lotta Dalheim Englund och läraren Fredrik Strömkvist arbetar med att förbereda de elever som hoppas på att en dag bli polis:

– De vill försvara vår demokrati och de vill jobba med människor, berättar Lotta Dalheim Englund som under fredagen bestämde att de skulle erbjuda samtal med de elever som kände ett behov att prata:

– De uttrycker en typ av oro som är helt naturlig. Vi har bestämt att vi kommer att fortsätta höras en gång i veckan nu i sommar.

”Det grövre våldet har ökat”

Många av dem kommer en dag ut i ett yrkesliv där våldet blivit grövre och klimatet hårdare. Där man måste lära sig att hantera den mentala påfrestning det innebär att vara i en miljö där individen eller en kollega utsätts för risk:

– Det enda sättet att undvika en situation som den i Biskopsgården är att ingen tar med sig ett vapen ut på stan, pekar på någon och trycker av. Det är där ansvaret ligger och ingen annanstans. Det grövre våldet, det som synliggörs, har ökat, berättar Fredrik Strömkvist.

– Jag tror inte man fullt ut kan förbereda en människa på att vara beredd på att mista sitt liv. Vad vi däremot gör är att vi förbereder studenterna på riskfyllda situationer och hur man ska hantera dem, säger Lotta Dalheim Englund.

Ansökningarna ökade efter Drottninggatan

Fredrik Strömkvist håller i den del av utbildningen krävs för att kunna arbeta i situationer där det kan uppstå konflikter och våldsamheter. Eleverna kommer utbilda sig för att hantera ”värsta tänkbara scenario”:

– Det kan vara allt från att en kollega blir skadad till extrema situationer med pågående dödligt våld i publika miljöer. En polis som tagit examen ska kunna arbeta överallt i landet. Vi kan inte börja klassa områden där man ska ha arbetat ett visst antal år för att få vara där. Men det är klart att det finns människor som blir avskräckta av en sådan här fruktansvärd händelse, säger Fredrik.

– Samtidigt så kan vi ju se att efter en händelse som terrordådet på Drottninggatan så ökade antalet ansökningar till högskolan, säger Lotta Dalheim Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.