Säkerhetsexperten: Ryssland kan ha påverkats av enig västlig front

Uppdaterad
Publicerad

Västs hot om sanktioner mot Ryssland kan ha gett resultat – eller så försöker Ryssland nu bara vinna tid för krigsförberedelser mot Ukraina. Den bedömningen gör Katarina Engberg, säkerhetsanalytikern kopplad till Utrikespolitiska institutets Rysslandsprogram.

Under måndagseftermiddagen mötte Frankrikes president Emmanuel Macron den ryske presidenten Vladimir Putin, på plats i Moskva.

Frågan för parterna är om Ryssland kan ges någon form av säkerhetsgarantier – samtidigt som det ska kunna stå Ukraina fritt att ansöka om medlemskap i Nato, något som Ryssland starkt emotsätter sig.

– Putin nämnde själv en ”finlandisering” av Ukraina. De (Finland red. anm.) behöll sitt oberoende men gick inte med i Nato, säger Katarina Engberg när hon gästade SVT:s Morgonstudion.

Vad vinner Putin på mötet med Macron?

– Det kan vara så att han har påverkats av den väldigt eniga västliga fronten som har visats upp. Att man har talat om vilka sanktioner det har handlat om, att man tillexempel kan komma att slå till mot det ryska banksystemet.

Ett försök att vinna tid

Men enligt Engberg kan det likaväl handla om att Ryssland försöker vinna tid.

Så sent som igår kom det rapporter om att Ryssland flyttat artilleri och stridsvagnar mot gränsen till Ukraina.

– Från säkerhetstjänster på västlig sida har det sagts att det kan vara så att Ryssland behöver mer tid för att fylla kapaciteten att slå till. Så antingen är det en krigsförberedelser – eller är det en järnhand för att tvinga fram eftergifter från väst.

”Diplomatisk jättemobilisering”

Katarina Engberg tror att Emmanuel Macron förmodligen är nöjd med mötet med Putin.

– Han är nöjd i så mening att diplomatin fortsätter, säger Engberg.

Macron fortsätter idag till Ukraina där han ska träffa president Volodymyr Zelenskyj. Därefter följer ett möte i Berlin med och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Den 15 februari ska sedan Scholz besöka Moskva.

– Från hela västsidan är det en jättemobilisering att använda alla diplomatiska kanaler som finns för att se till att det inte blir ett krig Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.