Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden från måndagens möte mellan de två i Vita huset i Washington, USA. Samt Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin som även de möttes under måndagen, i Moskva, Ryssland. Foto: Anna Moneymaker/AFP/Thibault Camus/AP/EPA/POOL/TT

USA och Tyskland: Sanktioner vid rysk invasion

Uppdaterad
Publicerad

Samklangen mellan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden var tydlig när de två träffades om Ukrainakonflikten.

– Det blir ingen Nordstream 2 om Ryssland invaderar, det kan jag lova er, sade Biden.

Scholz var lika tydlig i markeringen mot Moskva.

– Vi har förberett en rad sanktioner, det är viktigt vi gör det tillsammans och som förberedelse, sade Scholz, som bröt med etiketten och bytte tillfälligt till engelska på presskonferensen efter toppmötet:

– Vi kommer att samarbeta.

Enad front utåt

Den återkommande frågan på presskonferensen handlade om den ryska gasledningen Nordstream 2, som är dragen till den tyska kusten. Den tyska förbundskanslern anses ha varit otydlig i tysk reaktion om Ryssland invaderar Ukraina.

Men Scholz lät president Biden svara på frågan.

– Tyskland behöver inte bevisa något för oss, vi har fullständigt förtroende för (förbundskanslern), sade Biden och konstaterade att Nordstream 2 stoppas vid en rysk invasion av Ukraina. Scholz sade inte emot.

Macron och Putin

Det viktiga mötet i Washington DC hölls samtidigt som Frankrikes president Emmanuel Macron mötte den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva.

På presskonferensen efter mötet fick president Macron vänta länge på att få ordet. Putin förklarade den ryska positionen, medan en småleende Macron kliade sig på kinden och näsan, väntandes på sin tur.

Putin sade att respekt måste visas mot de rysktalande befolkningar som bor utanför Ryssland. Frågan om modersmål har varit ett argument som använts av Moskva för inblandning i grannländers politik.

– Det har varit ett mycket omfattande och betydande utbyte (av åsikter), sade Macron, och underströk åter vikten av nedtrappning i Ukrainakonflikten.

Han föreslog vissa ”konkreta säkerhetsgarantier” i samtalet.

Putin sade att han hoppas att situationen kring Ukraina så småningom kan lösas fredligt, men att han inte ser alternativ till de befintliga Minsk-avtalen för att lösa konflikten i östra Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.