Hård kritik mot Sverige i ny rapport från Amnesty International

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Amnestys International kommer nu med skarp kritik mot hur världens rika länder hanterade coronapandemin.

De kritiserar även Sverige för både vapenvåld, hanteringen av pandemin – och hur man frångått samiska rättigheter i samband med gruv- och vindkraftsexploateringar.

Amnesty Internationals årlliga rapport offentliggjordes natten mot tisdagen. Organisationen skräder inte orden när de beskriver hur världens rika länder hanterade coronapandemin.

Världsledare utlovade en rättvis återhämtning från pandemin – där alla världens länder skulle hjälpas på fötter både ekonomiskt och genom vaccin. Men slutresultatet 2021 var i stället, enligt människorättsorganisationen, att läkemedelsbolagen dPfizer/BioNTech och Modernas vinster ökade till 54 miljarder dollar under året. Det samtidigt som inte ens två procent av deras vacciner levererades till låginkomstländer.

– På toppmöten som G7, G20 och COP26 levererade politiska och ekonomiska ledare tomma ord om en politik som skulle leda till ett paradigmskifte för tillgång till vaccin, öka investeringar i sociala skyddsnät och ta itu med effekterna av klimatförändringarna, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– De tog inte vara på möjligheten, utan föll istället tillbaka på en politik och praxis som skapade djupare ojämlikhet. Medlemmar i rikemansklubben gav löften offentligt som de sedan backade ifrån privat.

Ökat vapenvåld

Men i den över 400 sidor långa rapporten så finns även skarp kritik mot Sverige.

Amnesty International konstaterar att vapenvåldet har ökat – och då särskilt i områden som befinner sig i ett socialt utanförskap. Organisationen understryker också att invandrargrupper i större utsträckning drabbades av coronapandemin i Sverige. En anledning till det är, enligt Amnesty, ett socialt utanförskap som lett till både trångboddhet och lägre vaccinationsgrad i delar av samhälket.

”Värnar inte samernas rättigheter”

Den mest direkta kritiken mot den svenska regeringen rör ändå behandlingen av samiska frågor. Organisationen konstaterar att gruv- och vindkraftexploateringar i norra Sverige har fått fortsätta trots motståndet från samerna. De lyfter också den nya konsultationsordningen för samer som klubbades i riksdagen i år. De konstaterar att den nya lagen ingenstans ger samerna en rätt att säga nej utan bara en rätt att konsulteras.

– Sverige har upprepade gånger fått internationell kritik och det är den vi instämmer i. Att regeringen inte i tillräcklig utsträckning värnar om samernas rättigheter till inflytande och att de nuvarande formerna till konsultation som finns inte är fullgoda, säger Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare, Amnesty Sverige till SVT Sápmi.

Statsminister Magdalena Anderssons pressekreterare hänvisar till ansvariga departement.

SVT Sápmi söker övriga ansvariga departement och ministrar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.