Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Aleksandr Slupachik (t.h) om varför han flydde till Norge. Foto: TT/NRK

Sameledaren kritiserade kriget – tvingades fly till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det var förra våren som Aleksandr Slupachik, ordförande i sameorganisationen OOSMO, öppet uttalade sig mot kriget i Ukraina.

Nu har han tvingats fly.

– Jag söker asyl i Norge för att det är otryggt för mig att bo i Ryssland, säger han till NRK Sápmi.

I april gick Aleksandr Slupachik öppet ut med att sameorganisationen inte stöttar kriget.

– Jag förklarar officiellt å OOSMO:s vägnar att vi är emot kriget i Ukraina, sa Aleksandr Slupachik till NRK Sápmi då.

”Krig är ingen bra lösning”

Aleksandr Slupachik konstaterade att krig är en dålig lösning och att det inte är en bra idé att kriga mot deras ukrainska bröder och systrar. Men det gör att han nu tvingats fly Ryssland.

– Det är två saker som gör mig utsatt. Det ena är att jag offentligt har uttalat att jag är emot kriget. Det andra är att det finns en risk att bli mobiliserad till kriget, säger Slupachik till NRK Sápmi.

Han säger till NRK Sápmi att han har varit med om några oönskade händelser sedan han uttalade sig negativt om kriget. Men han vill inte gå in på detaljer.

– Jag har inte fått någon formell inkallelse till mobilisering, men jag vet att det kan hända. Bland urfolk är det en större andel som kallas in till kriget än bland övriga befolkningen.

Samerådet stöttar honom

Slupachik får bland annat stöttning från Samerådet.

– Aleksandr Slupachik är en modig man. Han vågar säga saker högt, när andra tiger. Han har uttalat sig om kriget och det är bra att han nu är på en trygg plats, säger Aile Javo, generalsekreterare i Samerådet.

”Livet är på paus”

Aleksandr Slupachik är den andra ryska samepolitkern att söka asyl i Norge. SVT Sápmi har tidigare berättat om Andrei Danilov som flydde till Norge just innan kriget bröt ut.

Nu väntar Slupachik och frun på att få ett besked om asyl.

Utlendningsdirektoratet (UDI) i Norge meddelar att det var rekordmånga flyktingar som kom till Norge 2022 – totalt 40 005 personer. Behandlingstiden för asylsökningar har ökat med anledning av den kraftiga ökningen.

Slupachik säger att det inte är lätt att ha livet på paus. Men han är glad för att Norge ger människor en möjlighet att få trygghet.

– Livet här består i att vänta. Det är mycket osäkerhet. Man vet inte vad framtiden kommer med, men det viktigaste är ändå att det känns tryggt att vara här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.