Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år gammal Foto: Claudio Bresciani / TT

Björn Natthiko Lindeblad är död – blev 60 år gammal

Publicerad

Den före detta civilekonomen, näringslivschefen och buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad har gått bort, 60 år gammal. Han hade sjukdomen ALS, och valde att avsluta sitt liv omgiven av nära och kära.

Många i Sápmi minns hans engagemang i skogsfrågan och stöd till rennäringen.

Björn natthiko Lindeblad engagerade sig i somras i den omstridda avverkningsplanen på Muonio samebys renbetesmarker. Han samlade in drygt 1,3 miljoner kronor för att stoppa avverkningen där.

Hör Sameradions intervju med honom från augusti här

Björn Natthiko Lindeblad blev känd för många efter sitt Sommar i P1 2020. Där berättade han om hur han hoppade av en chefskarriär och levde som buddhistmunk i 16 år men också om hur det var att få diagnosen ALS, en obotlig sjukdom som gör att musklerna successivt förtvinar. 

I ett avskedsmeddelande på sociala medier skriver han att han finns kvar som minne och att den som vill glädja honom gärna får vårda det minnet, bland annat genom att ta del av det han lämnat efter sig. Mer hos SVT Nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer