Forskarlarmet från Grönland: Varmare än på 1000 år

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturerna har stigit rejält på Grönland sedan 1995. På centrala Grönland är det nu varmare än på mer än 1000 år, enligt en studie publicerad i Nature.

Ön är 1,5 grader varmare än genomsnittet för 1900-talet.

Grönlands iskärnor har fram till nu inte visat tydliga tecken på global uppvärmning på öns nordligaste del. Men iskärnorna som borrades upp 2011 visar en dramatisk temperaturökning de föregående 15 åren, enligt studien.

– Vi fortsätter att konstatera stigande temperaturer mellan 1990-talet och 2011, säger studiens huvudförfattare Maria Hörhold vid tyska Alfred Wegenerinstitutet.

Hon fortsätter:

– Vi har nu ett tydligt tecken på global uppvärmning.

Väntas fortsätta bli varmare

Att analysera data från iskärnor tar flera år. Hörhold har nya iskärnor från 2019, men de är inte färdiganalyserade. Hon väntar sig att temperaturökningen kommer att fortsätta eftersom Grönlands inlandsis och glaciärer har smält i snabbare takt den senaste tiden.

Iskärnorna som borras upp från den tjocka inlandsisen används för att göra ett diagram över proxytemperaturer för Grönland från år 1000 till 2011. Det visar att temperaturerna långsamt sjönk de första 800 åren, sedan gick den lite upp och ned men blev långsamt varmare fram till en skarp och plötslig uppgång från 1990-talet och framåt.

Sannolikt orsakad av människan

Uppgången efter 1995 är så mycket större än under förindustriell tid före mitten av 1990-talet att möjligheten enligt Hörhold är ”nästan noll” för att det handlar om annat än klimatförändringar orsakade av människan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.