Foto: SVT

Ministern: Därför dröjer besked om Gállok

Uppdaterad
Publicerad

I jaunari lät det på näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson som om ett besked om en eventuell gruvetablering i Gállok/Kallak  skulle komma i början av mars. Nu har vi nått mitten av mars och det har fortfarande inte fattats något beslut.

”Det är ett förvaltningsärende med flera komplexa frågeställningar”, skriver Thorwaldsson i en kommentar till SVT Sápmi.

Redan 2010 började företaget Beowulf Mining göra provbrytningar i Gállok/Kallak. Länsstyrelsen sade nej till att anlägga en gruva i området. Och sedan 2015 har frågan nu legat på regeringens bord.

Den 2 februari lämnade sametinget som instans in sitt yttrande om frågan. Och kort efter det väntades nu ett beslut av regeringen.

– Ärendet har pågått väldigt länge så jag hoppas att vi kan ge alla Jokkmokksbor och alla som väntar, besked några veckor efter sametingets yttrande kommit in, sade Karl-Petter Thorwaldsson, till SR Sameradion i januari.

”Bereds just nu”

Nu har vi nått mitten av mars och något beslut har fortfarande inte fattats. SVT Sápmi har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med näringsdepartementet men de har de senaste veckorna inte kunnat ge något rakt besked om ungefär när i tid beslutet ska komma. Beslutet väntas tas på ett regeringssammanträde men om det sker i mars eller i april är nu oklart.

”Ärendet om Kallak bereds just nu i Regeringskansliet. Det är ett förvaltningsärende med flera komplexa frågeställningar och det är viktigt att regeringen har ett fullgott underlag att fatta beslut utifrån. När beslutet är fattat kommer det att kommuniceras”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Greta Thunberg: ”Typexempel på nykolonialism”

Gruvetableringen i Gállok/Kallak har väckt stora protester genom åren. Samebyarna i områden har konstaterat att en gruvetablering riskerar helt ta död på rennäringen i området. I februari var även klimataktivisten Greta Thunberg på plats och demonsterade.

– Det här är ett typexempel på nykolonialism. Att säga att vi behöver gruvor och mineraler för att klara klimatkrisen, men man försöker dölja att det här är en fråga om någonting helt annat, sade hon till SVT Sápmi då.

Gruvbolaget Beowulfs ordförande Sven-Otto Littorin menar att bolaget vill samexistera med renskötseln.

”Ska Sverige vara en gruvnation behöver vi gruvor. Ska vi ha järn till järn- och stålverk måste vi ha järnmalm. Och ska det bli jobb i Jokkmokk behövs en gruva. Den ska självklart samexistera med samebyar och renskötsel”, skriver han på Linkedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.