Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Greta Thunberg om varför hon ansluter sig till demonstrationerna i Oslo. Foto: Emilie Holtet/Cornelius Poppe/NTB/TT

Demonstranter har kedjat fast sig utanför Statkraft

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter har kedjat fast sig och blockerar alla ingångar till Statkraft i Oslo.

Under förmiddagen anslöt också svenska aktivisten Greta Thunberg.

– Företagen tjänar på kränkningarna av mänskliga rättigheter på Fosen, säger Ella Marie Hætta Isaksen, talesperson för demonstranterna.

På onsdagen inleddes demonstrationerna i Oslo mot mot vindkraftparken i Fosen som byggts mitt i renbetesmark och där Högsta domstolen slog fast för två år sedan att landet begår folkrättsbrott.

Under torsdagen fortsatte demonstrationerna där man riktade in sig på Statkraft som är det statligt ägda kraftbolaget är majoritetsägare i Fosen vind som driver vindkraftverken på Fosen.

Klimatkrisen

Kedjat fast sig

– Företagen tjänar på kränkningarna av mänskliga rättigheter på Fosen och en stor del av dessa pengar går in i staten genom Statkraft, säger aktivisten Ella Marie Hætta Isaksen.

Demonstranterna har kedjat fast sig och blockerar samtliga ingångar till företaget och man har också slagit upp en lavvu utanför huvudentrén.

– Vi har skickat ut ett meddelande till våra anställda att de kan jobba hemifrån i dag, säger Geir Fuglseth, kommunikationschef på Statkraft, enligt VG och fortsätter:

– Vi beklagar att det här fallet har tagit så lång tid och den påfrestning det har inneburit för de drabbade samerna. Vi vill nå en lösning och tror att den medling som pågår kommer att sätta in åtgärder som kommer att skydda de drabbade samernas rättigheter.

Thunberg på plats

Vid 10.30-tiden så anlände dessutom Greta Thunberg tillsammans med svenska aktivister från klimatrörelsen Fridays for Future.

– För mig är det självklart att jag ska visa solidaritet med de unga samer som kämpar för grundläggande mänskliga rättigheter, säger hon.

Hon vill dock inte svara på hur länge hon kommer att stanna i Oslo.

– Vi får se, säger hon med ett leende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet