Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renvandringen väcker tittarfrågor: Samebyn rätt svårflörtad”. Foto: SVT

Frågor om renar väller in till ”Stora älgvandringen”

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på att få sig en glimt av älgarna i slow-tvprogrammet Den stora Älgvandringen är det många som vilar ögonen på Vilhelmina södras renar.

– Vi märker att det väller in allt fler frågor om renar. Helst hade vi velat att samebyn kunde vara med och berätta, säger producenten Stefan Edlund i Umeå.

Det är Vilhelmina södras renar som oftast synts i programmet Den stora älgvandringen. Även om programmet utåt sett ska kretsa kring älgarna så har renarna tagit allt större plats och även engagerat tittarna.

– Vi har ju våra experter på älg från SLU som svarar på frågor men hade gärna utökat med någon från samebyn som kan berätta hur de arbetar om om sina djur, säger Stefan Edlund.

Som Vasaloppet

Men parallellt med att tv-tittaren kanske sjunker ner i soffan för att avnjuta djur och natur har renägarna fullt upp. Våren innebär mycket arbete men tv-producenten har inte gett upp.

– Det vore fantastiskt att få bjuda tittarna på en bit av renflytten, allt arbete i alla väder. Vi hoppas på att kanske få kunna göra det nästa år.

Den stora älgvandringenhar precis avslutat sitt fjärde år och står inför utvärdering. Tittarsiffrorna talar sitt tydliga språk.

– Det är nog som Vasaloppet, här för att stanna, tror Stefan Edlund.

Hör producenten för Den stora älgvandringen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet