Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Renskötaren Niklas Labba ger sina bästa råd till dig som ska besöka fjällen. Foto: Henrik Holmberg/TT

Experten listar: Tre saker att tänka på inför besöket i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är här och återigen lockar fjällen tusentals besökare. Men vad bör man tänka på innan man ger sig ut i fjällvärlden?

Allemansrätten råder över hela fjällkedjan, EU projektet har tagit fram råd för fjällbesöket. Niklas Labba, rådgivare i projektet INTERACT III ger dig sina tre viktigaste råd när du besöker Sápmi.

EU-projektet Interact III jobbar med att ta fram riktlinjer till turister tillsammans med turistnäring och urfolk i Arktis. Tanken är att lära upp besökarna så att de inte stör till exempel rennäringen då de rör sig på fjällen – men också för att de ska få ut så mycket som möjligt av besöket.

I skyddade områden som nationalparker och naturrservat kan allemansrätten vara begränsad – annars omfattar den i hela fjällkedjan. Vill du veta vad som gäller kan du till exempel kontakta den lokala samebyn.

EU-projekt tog fram råd

Talma, Laevas och Gabna samebyar har som en del av EU-projektet INTERACT III tagit fram råd och riktlinjer för den som ska besöka deras renskötselområden.

SVT Sápmi ringde upp Niklas Labba, rådgivare i projektet, för att få hans bästa tips.

Se tipsen för dig som besöker fjällen i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.