Manifestation mot gruvplaner i Gállok. Foto: Anna-Karin Niia, SVT

FNs specialrapportörer: En gruva i Gállok hotar rennäringen

Uppdaterad
Publicerad

Om FN:s experter för mänskliga rättigheter får bestämma blir det ingen gruva i Gállok. De riktar nu kritik mot samrådsförfarandet med samebyarna. Man riktar också stark oro för hur renens flyttvägar och ekosystemen i området påverkas av en dagbrottsgruva i Kallak/Gállok.

Under torsdagen släppte OHCHR, som har huvudansvaret för arbetet med mänskliga rättigheter inom FN, skrivelsen där man råder Sverige att säga nej till en gruva utanför Jokkmokk. De pekar på att dammpartiklar innehållandes tungmetaller skulle påverka naturen och vattenkällor negativt.

Man hänvisar även till konsultationsordningen och menar att Sverige bör säga nej i det här fallet för att stärka relationen med urfolket samerna.

”Även om lagen ännu inte tagits i kraft, så råder vi Sverige att skapa bra relationer med urfolket på nationell nivå, baserat på erkännandet av deras kulturella arv och traditionella uppehälle”.

Det är specialrapportören för urfolksfrågor och specialrapportören för mänskliga rättigheter och miljö som har skrivit den här skrivelsen.

Debatt och mobilisering kring Gállok fortsätter

Det är inte bara FN som agerar. Vid lunchtid under fredagen kommer nätverket Gruvfritt Jokkmokk överlämna det öppna brev som aktivisten Tor Tuorda har skrivit, tillsammans med 67 000 namnunderskrifter. I brevet uttrycker man att en gruva hade gjort för stor skada för urfolket samerna och området kring Gállok. 

Sáminuorras ordförande Sara Elvira Kuhmunen, Sametingets talman Daniel Holst och författaren Mats Jonsson ska överlämna dem till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och regeringen. 

SVT Sápmi kommer vara på plats.

Beowulf mining ska lämna in yttrande

Även Beowulf mining, gruvbolaget som vill anlägga gruvan, har under torsdagen skickat ett pressmeddelande. De framför att de kan samexistera med rennäringen. Bolaget skriver att man tror att det i Gállokområdet kan finnas malm för brytning i 30-40 år, alltså även utanför Kallak norra, området man söker bearbetningskoncession för.

”Det finns inga exempel på att ett rennäringskooperativ i Sverige har blivit ohållbart till följd av gruvdrift”, skriver Beowulf mining.

Gruvbolaget har fått möjlighet att yttra sig på de senaste yttrandena som kommit in till regeringen i frågan.

De har på sig fram till den 14:e februari att göra det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Alla har ett ansvar och då försöker vi använda vår plattform och göra det vi kan i solidaritet med samiska aktivister som redan kämpar mot gruvplanerna i Gállok, säger Greta Thunberg som är på plats i Gállok och Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.