Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimattoppmötet drar igång, hör norska Sametingets Jon Petter Gintal om det viktiga för urfolken och Arktis. Foto: Privat

Förhandlare på plats: ”Klimatförändringarna är som en atombomb som exploderar sakta”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatkonventionen fyller 30 år, samtidigt som larmrapporterna kring klimatet duggar tätt som novemberregnet.

De två veckorna av långa klimatförhandlingar drar nu igång. Men redan under förra veckan samlades urfolken i Sharm el-Sheikh. 

Urfolksrepresentanter var på plats i Egypten redan förra veckan.

– Vi har jobbat inom urfolksplattformen för att nu på copen göra vår stämma hörd i i förhandlingarna, säger Jon Petter Gintal på plats för Sametinget i Norge.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Plattformen för Urfolk och lokalsamhällen är igång och det handlar just nu om att jobba igång plattformen, som ska vara urfolkens möjlighet att lyfta sina frågor på klimattoppmötena.

– Det har varit bra möten. Vi satsar på fem aktiviteter som ska hållas under copen. Bland andra en ungdomsaktivitet och en kring traditionell kunskap, berättar Jon Petter Gintal, som för Sametinget även sitter med i den norska förhandlingsdelegationen.

”Måste minska utsläppen med hälften”

I ett öppet brev skriver Sameh Shoukry, Egyptens utrikesminister, att COP 27 är en möjlighet för världen att gå ihop och återfå trovärdigheten i klimatfrågan. Men det är mycket som krävs.

– Utsläppen måste minskas, och det måste ske fort, vi måste minska ned till hälften av världens utsläpp till 2030. Vi är inte i närheten så det tempot måste öka, berättar Jon Petter Gintal.

Andra viktiga frågor, som länge varit stridsfrågorna i det internationella klimatarbetet är anpassning till det förändrade klimatet, och finansiering. De välutvecklade länderna har inte gått in med de pengar som det är sagt att man ska göra.

Svårt att nå målet

Enligt vad SVT erfar kommer IPCC i sin kommande rapport i mars 2023 ge en prognos att världen är på väg mot 2,8-3,2 graders uppvärmning. Alltså långt över Parisavtalets mål om att sträva efter att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

I Arktis går uppvärmningen nästa fyra gånger så fort som i resten av världen. Vinterregnen ställer till stora problem för djuren.

– I Arktis ökar temperaturen med 0,75 grader vart tionde år. Vi har redan upplevt 1,5 graders uppvärmning, och det ser vi idag vilka problem det ställer till det för rennäringen, säger Jon Petter Gintal.

Hör Jon Petter Gintal i klippet ovan om behov av anpassning i Arktis till det förändrade klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet