Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mandei Juma och hennes systrar. I klippet får vi följa med till den avlägsna byn i Amazonas. Foto: Andre Penner

Folket beskrevs som utrotat – räddades av systrarna

Uppdaterad
Publicerad

Skövlingen av Amazonas regnskog har minskat. Men Mandeí Juma som bor mitt i regnskogen är orolig för framtiden.

– Att hugga ner träd är som att döda människor, säger hon till AP.

2021 dog Aruká Juma i sviterna av covid-19 vilket uppmärksammades i New York Times.

Han tillhörde ursprungsbefolkningen i Amazonas regnskog nära floden Assua i Brasilien och använde som så många andra sin stams namn som sitt efternamn.

När han dog sades han vara den sista mannen i stammen och stammen såg ut att gå mot utrotning.

Men Arukás tre döttrar Boreá, Mandeí och Maytá hade en annan plan där Mandeí Juma blev den första kvinnan som blev hövding i denna del av Amazonas även om Boreá nu har tagit över rollen.

Byn full av liv

De tre systrarna beslutade sig att gifta sig med män från andra stammar, och bibehålla sitt folks härstamning. Och i dag är byn full av liv vilket ett reportage från nyhetsbyrån AP visar.

– Det hade aldrig funnits en kvinnlig ledare förut, och sedan kom folk för att säga till mig: 'Du borde inte ha antagit det eftersom du är kvinna.'

Ursprungsbefolkningsterritoriet Juma, ungefär lika stort som Las Vegas, är täckt av gammal regnskog från Amazonas. Högsta prioritet är att skydda deras territorium mot illegal skövling.

Och trots att skövlingen av Amazonas regnskog har minskat under året enligt Naturskyddsföreningen så är Juma- stammen fortsatt orolig.

Försöker skydda sig mot skövlingen

För att skydda sig patrullerar unga män territoriet med båt och de använder också en drönare för att övervaka de mest avlägsna områdena mot skogshuggare, tjuvjägare och fiskare.

– Floden fylls inte längre med vatten som den brukade och vattnet borde inte torka upp så här mycket. Det är mycket varmare också vilket det inte var förut. Vår oro är varför detta händer men det är på grund av avverkningen, säger Mandeí Juma och fortsätter:

– När vi ser ett nytt kalhygge känner vi oss ledsna eftersom träden har huggits ner. Träds liv är likadana som människor livs. Att hugga ner träd är som att döda människor.

Totalt lever 24 personer i i deras befolkning och Mandeí är rädd att stammen ska dö ut då det är få män för att kunna bli fler i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.