Försvaret motsätter sig en vindkraftspark i Boden och Gällivare – det så kallade Storlandet-projektet. Jokkmokks flygbas skulle få svårt att flyga lågt, enligt yttrandet. (Arkivbild.) Foto: SVT

Försvaret säger nej till vindkraftsparken Storlandet

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten säger nej till en vindkraftspark i Boden och Gällivare, rapporterar P4 Norrbotten. Risken finns att det blir problem för Jokkmokks flygbas, heter det i yttrandet.

Enligt försvaret kan vindsnurrorna göra det bli svårt att flyga lågt i området. En vindkraftsetablering skulle också kunna äventyra totalförsvarets militära verksamhet. 

Område med hänglav

SVT Sápmi har tidigare rapporterat om det så kallade Storlandet-projektet, i ett område mellan Granlandets naturreservat och Råneälven. Där vill Vattenfall bygga 373 vindkraftverk i ett område där den för rennäringen viktiga hänglaven växer. 

Klimatförändringarna har gjort det allt svårare för renarna att beta från marken. När vintervädret växlar mellan regn och snö, fryser allt oftare markytan och betet göms under den ogenomträngliga isen. Därför är hänglaven viktig. 

Sameby starkt kritisk

Gällivare skogssameby är starkt kritisk till Vattenfalls planer. 

– Det känns som en katastrof om det blir en vindkraftspark här. Jag vet inte hur man ska kunna bedriva renskötsel på det sätt som vi har bedrivit det mitt i ett industrilandskap, säger sa renskötaren Hanna Persson till SVT i april

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet