Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anita Gimvalls juridiska ombud vill se till att familjen får skadestånd. Foto: SVT

Anita Gimvall överväger stämma staten för kåta-besluten

Uppdaterad
Publicerad

Länstyrelsen lät bränna hennes kåtaliknande byggnad och hon byggde upp den igen – sedan fattade de beslut om att bränna  även den nya.

Nu planerar Anita Gimvall och hennes juridiska ombud Tage Collberg att stämma staten.

– Inom ett par månader kan det komma en stämningsansökan. Gimvall och hennes familj bör få skadestånd, säger han

Utöver att Gimvalls nya kåtaliknande byggnad ska brännas ner så är hon även åtalad för brott mot områdesskydd för kåta-bygget i Stenträsket. Under tisdagen avslutades rättegången. Domen väntas om två veckor och Gimvall riskerar då dömas till dagsböter.

Men inför rättegången har försvaret djupdykt i det de hoppas att ska ge Gimvall rätt. De hänvisar till urminnes hävd och redan innan domen har meddelats konstaterar Gimvalls juridiska ombud att han laddar om för en eventuell stämning.

– Vi är en juridisk grupp som tittar väldigt noga på det här, säger Tage Collberg som var i rättssalen tillsammans med Gimvall.

”Underlåtit redovisa verkligheten”

Han menar att den nya planerade stämningsansökan ska ta greppet på hela perioden som ärendet kring byggnaden pågått, från 2014 och framåt. Så här långt har ingen instans gett Gimvall rätt. Men det är på grund av felbeslut, enligt ombudet.

– Man har underlåtit att redovisa verkligheten. Annars är det ren okunnighet som gjort att redovisningen blivit så felaktig, säger han.

Enligt honom har det fattats felaktiga beslut i mark- och miljödomstolen i två omgångar. Han pekar bland annat på att kåtan legat på samma plats så länge att strandskyddet kan kringgås och likväl de förordningar som gäller för ett naturreservat.

”Jag måste få hjälp”

Ombudet ska under onsdagen ha meddelat länsstyrelsen att Gimvall avser lämna in en stämningsansökan. Förhoppningen är att Anita Gimvall familj ska få skadestånd för de beslut som fattats tidigare.

Gimvall själv ställer sig öppen till att gå vidare med en eventuell överklagan om hon får böter men också till att stämma myndigheterna, säger hon till SVT Sápmi.

– Jag måste ju få hjälp med det här, till det som är min rätt, säger Anita Gimvall.

SVT Sápmi har sökt Länsstyrelsens handläggare i ärendet för en kommentar men inte fått svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.