Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stefan Karlsson/SVT

Gruvmotståndare: ”Talga mörkar hur stort gruvområde det handlar om”

Uppdaterad
Publicerad

Flera samebyföreträdare och naturskyddsföreträdare menar att gruvföretaget Talga söker tillstånd för ett mindre område för att lättare få miljötillstånd, medan man har planer för ett betydligt större område.

Under Mark- och miljödomstolens syn på plats i Njunisvárri/Nunasvaara igår var det flera åhörare som ställde frågor om Talgas planer utanför det tillståndsansökta området. Men utan att få svar.

– Vi känner stor oro för transporter och påverkan på flyttleder. Det är också svårt att överblicka, särskilt då bolaget valt att dela upp det här Vittangi-grafitprojektet i flera delar. Och här i dag har vi bara fått se en liten del, säger Karin Kvarfordt Niia, styrelsemedlem i Gabna sameby.

Domstolen tittar bara på det sökta området

Rättens ordförande påminde flertalet gånger om att Mark- och miljödomstolen bara tittar på det området som bolaget sökt miljötillstånd för.

Gruvföretaget Talga har flera områden där man prospekterar. Enligt företaget har man ännu inte tillräcklig kunskap om hela området, och man kan därför inte söka direkt för hela området.

– Från vår sida kan vi inte se det på annat sätt än att bolaget gör det här av strategiska skäl. Genom att dela upp ansökan i mindre delar så blir ju påverkan mindre och därmed hoppas nog bolaget få igenom det. Svensk lagstiftning är ju egentligen så att man ska göra bedömning av helheten och det har vi ju inte möjlighet att göra här, säger Karin Kvarfordt Niia.

Vill inte se en gruva i området

Vittangibon Hanna Råman var på plats under Mark- och miljödomstolens syn. Hon har tidigare dragit igång en demonstration mot gruvplanerna och är aktiv i ett nätverk mot gruvplanerna. Hon oroas för vattnet i Torneälv och att gruvområdet kan bli större än vad som nu planeras.

Det handlar om elbilsbatterier, är det inte bättre att det bryts här med den miljöprövning vi har här?

– Absolut fossilfritt, det är jag också för. Både det och konsumera mindre är det som måste till. Men som jag förstått det så kanske det kommer andra material än grafit till bilbatterier. Hade vi fått skjuta på det här så kanske inte grafit i den här mängden behövs, säger Vittangibon Hanna Råman.

Hör deras tankar om Talgas miljötillståndsansökan i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.