Raketbasen Esrange i Kiruna kan bli först i Europa med att skjuta upp satelliter i omloppsbana då rymden spelar allt större roll i moderna krig.
Sedan Sveriges Natointräde har intresset ökat för Esrange och förra året meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att regeringen vill låta skjuta upp militära satelliter från Esrange.
Men några som oroas över en ökad aktivitet är samebyarna i området. För redan nu ramla det ner rymdskrot på deras marker titt som tätt. I den nya dokumentären ”Inblick: Raketer och renar” berättar Ol-Johán Sikku från Saarivuoma sameby om rädslan.
– Det är ganska stora raketer, de kan vara tio meter långa. Då kan man tänka sig om den ramlar ner, vilken kraft det är. Jag har vänner som har varit ute i skogen där raketen kom ner bara några hundra meter ifrån dem. De tyckte det var ganska obehagligt, säger han.
”Det är som att vi inte fanns”
Sikku berättar att han inte tycker att Esrange och andra aktörer tar hänsyn till dem.
– Vår verksamhet pågår hela tiden, vi kan inte flytta oss härifrån bara för att de har utsett några veckor då det skjuts raketer. De pratar utifrån om vårt område att de ska ha en rymdsatsning som berör oss utan att vi överhuvudtaget är med. Det är som att vi inte fanns.
Och rymdskrotet gör även rejäl skada för naturen.
– Vårt folk hittar mycket rymdskrot, det blir ju stora skador i naturen med gropar där de har kommit ner. Vi har också hittat jättestora ballonger som har kletat ut sig över bäckar.
Enligt Esrange är risken för att någon ska bli träffad av en nedfallande raket en på en miljon. Det betyder att Esrange skulle kunna skjuta raketer en miljon gånger innan någon kommer till skada, enligt dem själva.
Esrange: ”Tillsammans är vi starka”
Lennart Poromaa, chef Esrange, berättar att man har en tät dialog med samebyarna i området.
– De fyra samebyarna och vi samarbetar vilket vi gjort från början, vi har exakt samma intressen. När vi har såna prospekteringar som ska börja med en provbrytning då kommer vi att säga stopp. Vi planerar verksamheten tillsammans och vi genomför den på ett säkert sätt. Vi har i dag ett lite starkare skydd i rymdverksamheten och det ska vi använda till bådas fördel på ett bra sätt. Jag tror helt enkelt att tillsammans är vi starka, säger han.
Se hela dokumentären ”Inblick: Raketer och renar” på SVT Play.