Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir ministern utskälld av aktivisterna utanför hans eget departement. Foto: NRK

Här skäller aktivisterna ut ministern på gatan

Publicerad

Olje- och energiminister Terje Aasland (AP) mötte aktivisterna utanför departementet under tisdagen. Samtalet hettade snabbt till.

– Det är ganska tydligt att du inte har lyssnat eller varit ens lite intresserad av rennäringen på 500 dagar, säger Ella Marie Hætta Isaksen.

Aktivisterna har undet tisdagen blockerat dörrar till flera departementsbyggnader i regeringskvarteren i Oslo. De protesterar mot att vindkraftverken på Fosen fortfarande står kvar i renbetesområdet – trots att norska högsta domstolen för mer än 500 dagar sedan slog fast att de strider mot urfolksrätten.

När olje- och energiminister Terje Aasland (AP) under tisdagen mötte aktivisterna gick det snabbt hett till i ordombytet. Ministern redogjorde, som han har gjort tidigare, för regeringens syn på vindkraftparken. Och att frågan behöver utredas vidare.

– Vi tål inte att ni sitter och pratar samma tomprat över oss som ni har hållit på med i 505 dagar. Det tar slut nu. Det tar slut nu med en gång, säger Ella Marie Hætta Isaksen innan aktivisterna tillsammans brister ut i slagord.

Se mötet mellan aktivisterna och ministern i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.