Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är renskötarnas egna bilder från då de kom på rentjuven i Norrbotten. Foto: Privat

Här tas rentjuven på bar gärning: ”Slaktade i garaget”

Publicerad

Av en ren slump tog renskötare under tisdagskvällen en misstänkt rentjuv på bar gärning.

Den misstänkta personen stod och slaktade renen i ett garage när händelsen inträffade.

– Det är glädjande att vi får fast någon, säger Henrik Andersson, renskötare i Norrbotten.

Det var under tisdagskvällen som händelsen inträffade när en renägare kom på en tjuvjägare med att slakta en ren i ett garage.

– Vi kontaktade polisen och under tiden försökte vi se till att personen inte kunde undanröja bevis så vi stod i vägen med bilen, säger Henrik Andersson, renskötare i Norrbotten.

Knuffades omkull

Delar av händelseförloppet filmades och på videoklipp syns hur Andersson försöker stoppa den misstänkta rentjuven från att gå in i sitt hus.

Han knuffas då omkull av rentjuven innan Andersson går tillbaka för att ta skydd bakom bilen i rädsla för att mannen ska gå och hämta vapen.

Hur lyckades ni ta personen på bar gärning?

– Det var en ren tillfällighet, personen kom och besökte oss när vi hade renskiljning för tre dagar sedan i samma område. Då bjöd han in en av renägarna att komma och titta på en ny stuga som han byggt och då såg han att personen stod och slaktade en ren i garaget.

Förd till veterinär

Renen har efter händelsen förts till en veterinär.

– Kulan hade inte träffat någon vital del så vi anser att det är djurplågeri också. Renen har fått lida till döds men under hur lång tid vet vi inte och därför vill vi ha ett veterinärutlåtande för att få fram hur dödsfallet gått till.

Hur känner du nu?

– Det är mest besvikelse, vi vet att det händer men det är sällan vi får fast någon. Sedan är det också glädjande att vi faktiskt får fast någon, vi får hoppas att det sociala straffet blir enormt, säger Henrik Andersson.

Polisen bekräftar för SVT Sápmi att det har hållits förhör med en person efter renskötarnas ingripande. Då renar räknas som egendom så är personen misstänkt för stöld.

SVT Sápmi har vid flera tillfällen rapporterat om renstölder och skadeskjutna renar. Stölderna förblir ofta outredda då de sker med få spår utan vittnen i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.