Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets förstenamn i Jokkmokk, Henrik Blind, är blygsam och fåordig om möjligheterna för att bli nytt kommunalråd. Foto: Jonny Skoglund/SVT Sápmi

Så gick det för de samiska kandidaterna i valet

Uppdaterad
Publicerad

Av totalt 191 samiska kandidater i valet blev 44 invalda i kommun- och/eller regionfullmäktigen runtom i Sverige.

En av kryssmagneterna var Henrik Blind i Jokkmokk som – efter misslyckandet med att ta sig in i riksdagen – ses som ett möjligt kommunalråd.

– Det får man se, nu är det diskussioner mellan partierna, så jag vet faktiskt inte, säger han till SVT Sápmi.

Flest samiska politiker blev invalda från Kiruna kommun. Där finns det efter valet nio samiska kommunpolitiker och en regionpolitiker.

Jokkmokk och Storuman kommer på en delad andraplats räknat i antal invalda samiska politiker. I båda kommunerna valdes fem samiska politiker till ordinarie platser i kommunfullmäktige.

Gruppledaren och Miljöpartiets första namn i Jokkmokk, Henrik Blind i Jokkmokk, ger ett fåordigt och lite blygsamt svar om han blir Jokkmokks nye kommunalråd. Han pratar hellre om att hans parti, Miljöpartiet gick fram ordentligt i kommunvalet, de fick 14,9 procent av rösterna.

Kryssdrottning och krysskung i kommunfullmäktige

I Kiruna kommunfullmäktige hittar vi både valets kryssdrottning och krysskung. Samelistans första namn Åsa Larsson-Blind fick 156 personröster och KD:s Krister Pouno fick 815 personröster. I Storuman i Västerbotten fick vänsterpartisten Daniel Johansson inte oväntat många personröster. Det var 180 som röstade på honom i kommunvalet – och han blev inkryssad i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige. En annan som många lockade väljare var Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog, han fick 152 personröster.

”Jag är hedrad”

Det blev ingen riksdagsplats för advokaten och renägaren Inger-Ann Omma (S) men hon tog sig in i Lyckseles kommunfullmäktige med 35 personröster.

– Jag är hedrad att så många som 35 personkryssade mig, men tror mer att min plats i kommunfullmäktige beror på min plats på listan och att partiet fortsatt är det största partiet i kommunen, svarar Inger-Ann Omma i ett mailsvar till SVT Sápmi.

Hon fortsätter:

– Jag ser framemot att få börja engagera mig i de beslut som rör våra vardagsfrågor i kommunen. Det är ett förtroendeuppdrag som jag ska göra mitt yttersta att förvalta väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.