Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Duygu Getiren/TT

I mars väntas regeringen ta beslut om gruvplanerna i Gállok

Uppdaterad
Publicerad

Många går och väntar på ett beslut i frågan om gruvtillstånd i Gállok, Jokkmokk. Ett regeringsbeslut ska komma i mars, meddelar nu näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Det är många som engagerar sig i frågan om en gruva i Gállok. Sametinget har fram till den 2 februari att komma in med ett yttrande, efter det ska regeringen ta sitt beslut.

– Ärendet har pågått väldigt länge så jag hoppas att vi kan ge alla Jokkmokksbor och alla som väntar, besked några veckor efter sametingets yttrande kommit in, säger Karl-Petter Thorwaldsson, till Sameradion.

Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande och kanslichefen Fredrik Österling har nyligen skrivit en debattartikel där man ber regeringen avstyrka gruvplanerna i Jokkmokk. ” En gruvetablering med så kort livslängd är varken samhällsekonomiskt eller miljömässigt försvarbar”, skriver de i debattartikeln.

Näringsministern säger att gruvor är viktiga för sysselsättningen på små orter och i arbetet med den gröna omställningen.

Här ställs två intressen mot varandra. Rennäringen har funnits länge, gruvan kan ha en livslängd på max 20 år, hur ser du på det?

– Det är en av aspekterna som absolut är med i den här bedömningen. Det här är ju en fyndighet som av bolaget och också vid provborrningar bedöms vara en ganska kortvarig fyndighet, det är absolut med i bedömningen av hela det här ärendet, svarar Karl Petter Thorwaldsson till Sameradions reporter William Stenvall Zetterström.

Lyssna på Sameradions intervju med ministern om hur han ser på de båda riksintressena här

Artikeln är uppdaterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.