Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark- och miljödomstolen ger Sorsele kommun klartecken till att sälja tomter vid samisk kulturplats i Ammarnäs. Foto: SVT

Ja till tomtförsäljning vid samisk kulturplats i Ammarnäs

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele kommun får sälja tomter vid en samisk kulturplats i Ammarnäs. Mark- och miljödomstolen avvisar en överklagan från Rans sameby, rapporterar SR Sameradion.

Kommunen vill ändra detaljplanen för att stycka av och sälja tomter i området – något som samebyn länge motsatt sig.  

– Vi har hört mycket om att de här tomterna kommer att exploateras och att det kommer att byggas massor av olika saker, men det är ju inte kommunens intention, säger Therese Brännlund, Samhällsbyggnadschef vid Sorsele kommun, till radion 

”Respektlöst av kommunen”

Rans sameby har nu vänt sig till Mark- och miljööverdomstolen och beskriver i överklagandet kommunens planer som respektlösa, att detaljplanera ett område som är en historisk samlingsplats för renskötande samer.

Enligt Therese Brännlund handlar allt om tre fastigheter byggda i början av 1900-talet. Några nya hus är inte aktuellt att bygga, enligt kommunen.

Ville överta lapplatsen

– Det började med att sameföreningen vände sig till kommunen och ville ta över ägandet av den så kallade lapplatsen. För att det ska bli möjligt måste detaljplanen ändras, så att de som bor i husen kan köpa sina tomter. I dag ligger de på naturmark, säger hon till SVT Sápmi.

Förutom överklagandet från Rans sameby, har detaljplanen även överklagats av Grans sameby och av sameföreningen. I de fallen har mark- och miljödomstolen ännu inte fattat några beslut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.