Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalernas partiledare Johan Pehrson tycker att Sverige behöver utveckla både skogsbruk och gruvor. Foto: Albert Hjalmers /SVT

Johan Pehrson (L): ”Liberalerna säger ja till en gruva i Gállok”

Uppdaterad
Publicerad

I tordags var det dags för Liberalernas partiledare Johan Pehrson att utfrågas inför riksdagsvalet den elfte september. Hör hela intervjun med honom hos Sameradion.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger att de i mångt och mycket står bakom minoriteten, när det gäller förvaltandet av jakten och fisket i fjällen. När det gäller Renmarkskommitténs utredning om hur Girjasdomen, (som gav Girjas sameby ensamrätt till jakt och fiske inom sina marker), ska anpassas till svensk lag, så vill partiet se en ordentlig utredning.

-Vi ska delta i den med kraft. Vi vill hitta en bra balans, och det kommer väl sluta med att ingen är riktigt glada men alla kan leva vidare.

Säger ja till gruva i Gállok

Enligt Pehrson är inte Liberalerna emot nya gruvor, men menar att prövningen för att få öppna en ny gruva måste vara hård, med så lite avtryck på ”Moder jord” som möjligt. Partiet ställer sig också bakom regeringens beslut att öppna en gruva i Gállok i Jokkmokk.

– Ja, för att vi behöver se till att vi använder de mineraler som finns i sverige. Om vi inte använder dem kan vi inte elektrifiera och rädda vår planet från klimathotet, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson i Sameradions och Meänraatios partiledarintervju.

I klippet ser du hur Johan Pehrson ställer sig till gruvor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet