Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Henrik Blind (MP) om varför Jokkmokks kommun sa nej till nytt undersökningstillstånd i Gállok. Foto: SVT

Jokkmokk tar strid mot fortsatta provborrningar i Gállok

Publicerad

Kommunstyrelsen sa nej till fortsatt borrning i Gállok men Bergsstaten sa ja.

Nu har Jokkmokks kommun överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

”Det är viktigt att rättsstatsprincipen respekteras”, står det i överklagandet.

Den 21 september avslutades förhandlingarna gällande gruvan i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk i Högsta förvaltningsdomstolen.

Men en dom förväntas inte komma förrän nästa år då regeringen ska få yttra sig i ärendet.

Samtidigt har företaget Jokkmokk Iron Mines inlett planer på en till gruvetablering. De ansökte om undersökningstillstånd till området som ligger alldeles i kloss med Gállok/Kallak, vilket Jokkmokks kommunstyrelses arbetsutskott sa nej till.

– Vi tycker att det är märkligt att samtidigt som det pågår en rättslig prövning så väljer bolaget i det här skedet att lämna in ytterligare undersökningstillstånd, sa Henrik Blind (MP), kommunalråd i Jokkmok till SVT Sápmi.

Bergsstaten sa ja

Det valde däremot Bergsstaten via bergmästaren att ignorera och man gav tillstånd till tre år av ytterligare undersökningar och borrningar.

– Jag är besviken. Jag konstaterar att myndigheter tar och tar utan att ge någonting tillbaka. Det liknar 1600-talet, sa Jokkmokks kommunalråd Roland Boman (FJK), vid beskedet.

Nu har Jokkmokks kommun valt att överklaga Bergsstatens beslut till förvaltningsrätten.

”Bör rivas upp”

Beslutet bör rivas upp i avvaktan på Högsta förvaltningsdomstolens utslag om den tidigare beviljade bearbetningskoncessionen, enligt kommunstyrelsen.

”För Jokkmokks kommun är det viktigt att rättsstatsprincipen respekteras så att inte samma utveckling sker i Sverige som i exempelvis Ungern och Polen”, skriver kommunstyrelsen genom dess vice ordförande Henrik Blind (MP).

Även Sametinget har motsatt sig Bergsstatens senaste undersökningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.