Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Henrik Blind (MP) om varför Jokkmokks kommun sa nej till nytt undersökningstillstånd i Gállok. Foto: SVT

Bergsstaten säger ja till fortsatt borrning i Gállok

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokk kommun sa nej till fortsatta borrningar i Gállok.

Men nu säger Bergsstaten ja till till Jokkmokk Iron Mines.

– Jag är besviken, säger Jokkmokks kommunalråd Roland Boman till NSD.

För några veckor sedan ansökte Jokkmokk Iron Mines om utökat undersökningstillstånd till området precis bredvid Gállok/Kallak.

Men Jokkmokks kommunstyrelses arbetsutskott sa nej till ansökan.

– Vi tycker att det är märkligt att samtidigt som det pågår en rättslig prövning så väljer bolaget i det här skedet att lämna in ytterligare undersökningstillstånd, sa Henrik Blind (MP), kommunalråd i Jokkmok till SVT Sápmi.

Trots det så väljer Bergsstaten via bergmästaren att säga ja och därmed ge tillstånd till tre år av ytterligare undersökningar och borrningar, från och med den 26 oktober 2023.

– Jag är besviken men jag kan inte säga hur vi går vidare ännu, säger Jokkmokks andra kommunalråd Roland Boman (FJK) till NSD.

”Det liknar 1600-talet”

I beslutet står det bland annat att undersökningar i det aktuella området kan leda till fynd av koncessionsmineral och att det inte framkommit något som innebär att den sökande tidigare visat sig olämplig att bedriva undersökningsarbete.

– Jag beklagar att inte Bergsstaten orkat vänta några veckor på utslaget i Högsta förvaltningsdomstolen. Jag konstaterar att myndigheter tar och tar utan att ge någonting tillbaka. Det liknar 1600-talet, säger Boman.

Det Boman hänvisar till är den dom som förväntas komma under vintern från högsta förvaltningsdomstolen gällande bearbetningskoncession till en gruva i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.