Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Henrik Blind (MP) om varför Jokkmokks kommun säger nej till nytt undersökningstillstånd i Gállok. Foto: SVT

Jokkmokk säger nej till nya gruvplaner i Gállok

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokk Iron Mines har ansökt om undersökningstillstånd till området precis bredvid Gállok/Kallak.

Det har nu Jokkmokks kommunstyrelses arbetsutskott sagt nej till.

– Det var väldigt roligt att vi var ett helt enigt arbetsutskott, säger kommunalrådet Henrik Blind (MP).

För några veckor sedan avslutades förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen gällande gruvan i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk och parterna väntar nu på domstolens beslut.

Samtidigt har företaget Jokkmokk Iron Mines redan inlett planer på en till gruvetablering.

Företaget har ansökt om undersökningstillstånd till området som ligger alldeles i kloss med Gállok/Kallak. Men det säger nu Jokkmokks kommunstyrelses arbetsutskott nej till.

– Vi tycker att det är märkligt att samtidigt som det pågår en rättslig prövning så väljer bolaget i det här skedet att lämna in ytterligare undersökningstillstånd. Med bakgrund till det valde vi att säga nej, vi tycker att man ska invänta Högsta förvaltningsdomstolens beslut, säger Henrik Blind, kommunalråd i Jokkmok.

Politikerna eniga

Kan ni komma att säga ja i framtiden?

– Är det så att det kommer ansökningar senare så får man titta på andra aspekter. Hela den här diskussionen om en gruva i Gállok har lagt en våt filt över det här områdets utveckling, säger Blind.

Han konstaterar att politikerna vara eniga om beslutet. Innan maktskiftet efter valet så var den dåvarande S-styrda kommunstyrelsen positiv till gruvplaner i kommunen.

– Det var väldigt roligt att vi var ett helt enigt arbetsutskott så även oppositionen ställde sig bakom det här.

”Livet måste ta plats”

Samtidigt vill Svenska Kraftnät bygga ut ledningsnätet vid bland annat Svartbyn men det sa politikerna också nej till.

– Det är områden som samebyarna Slakka och Sirges är verksamma i och då kommer markerna minska för de här samebyarna, säger Blind och fortsätter:

– Jag tycker att det är viktigt att stå upp för en kommun som har många samiska renskötselföretag som ger lokala arbetstillfällen men också sett till en urfolkskultur som är så viktig för hela vårt land. Det kan inte vara ekonomin som ska styra utan livet måste ta plats.

SVT Sápmi har sökt Jokkmokk Iron Mines för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.