Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SSR om varför de vill ha möte med regeringen. Foto: Paul Wennerholm/TT

Kräver möte med regeringen – efter gränskonflikt om renskötseln

Uppdaterad
Publicerad

Renskötare från norsk sida har byggt stugor och rengärden på svensk sida om gränsen.

Nu kräver samebyarna Gabna och Talma ett möte med den svenska regeringen för att hitta en lösning.

– Det börjar bli ett problem, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR.

Svenska samernas riksförbund (SSR) och Gabna och Talma samebyar har skrivit till landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Renskötare från norsk sida har byggt stugor och rengärden på svensk sida av gränsen – på Gabnas och Talmas åretruntmarker. I takt med klimatförändringarna blir markerna allt viktigare för renskötarna och de kan inte dela dem med renskötare från andra sidan gränsen, menar de.

”Inte fått gehör”

Samebyarna ska ha anmält ärendet till länsstyrelsen men myndigheterna ska inte ha agerat och därför vänder man sig nu till regeringen.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, utvecklar för SVT Sápmi.

– Det här är en fråga som har varit aktuell för berörda samebyar och det börjar bli ett problem helt enkelt. Man har vänt sig till länsstyrelsen tidigare men inte riktigt fått gehör vilken problematik det här innebär. Frågan har legat vilande ett tag och nu kontaktade de oss och bad om stöd. Därefter tog vi beslut att vända oss till regeringen, säger hon.

”Hoppas att frågan tas på allvar”

Departementet har svarat på begäran och de håller nu på att boka ett möte som väntas hållas i mitten av december. SSR ser gärna att både länsstyrelsen och Sametinget deltar på mötet.

Vad hoppas du kommer ut av mötet?

– Vi hoppas att frågan tas på allvar och att staten genom antingen länsstyrelsen eller annan myndighet som departement tycker är lämplig faktiskt agerar i frågan och tar kontakt med berört renbetesdistrikt och påtalar problematiken.

Hur lätt är det här att lösa?

– Det är en fråga som vi hoppas få svar på och att vi kommer närmare en lösning. Samebyarna behöver kunna nyttja de här områdena, säger Jenny Wik Karlsson.

SVT Sápmi söker berörda parter

Gränsöverskridande renskötsel

Renskötseln fanns långt innan gränsen mellan Sverige och Norge. Renarna rör sig fritt i naturen så efter att landsgränserna drogs uppstod därför ett problem i hur den landsöverskridande renskötseln skulle regleras.

Fram till 2005 reglerades det här av renbeteskonventionen. Det var en överenskommelse mellan Sverige och Norge. Men efter 2005 har länderna inte lyckats enas om en ny överenskommelse. Sedan dess har det uppstått problem i flera delar av Sápmi där renskötare på olika sidor om landsgränserna inte är överens om vilka betesmarker de har rätt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.