Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg bärs bort av polisen efter att hon kedjat fast sig vid en departementsbyggnad i Oslo. Foto: TT/NRK

Kravet: Porta Greta Thunberg från Norge

Uppdaterad
Publicerad

Fremskrittspartiet (Frp) föreslår att Norge ska utvisa och införa reseförbud mot Greta Thunberg och andra utländska aktivister som de anser bryter mot lagen.

”Det skulle vara allvarligt och olagligt”, svarar Thunbergs advokater på förslaget.

I onsdags dömdes Greta Thunberg för andra gången till dagsböter efter en klimataktion i Malmö.

Under veckan har hon medverkat i demonstrationerna i Oslo mot vindkraftverken i Fosen. I fredags blev hon bortburen av polis efter ha blockerat ingången till en departementsbyggnad.

Klimatkrisen

Under lördagen höll hon ett tal utanför Stortinget där hundratals demonstranter hade samlats.

”Kan inte vara hållbar”

Hon konstaterade att både Norge och Sverige ofta vill se sig själva som progressiva länder. Men att länderna ändå bryter mot mänskliga rättigheter sett till hur de behandlar urfolksrättigheter.

– En grön omställning som står på bekostnad av mänskliga rättigheter och urfolk kan inte vara hållbar. Klimaträttvisa kan inte ske utan avkolonisering, det är ett faktum. Det är därför jag och andra klimataktivister från Sverige är här och visar att vi står eniga i er kamp som har pågått i århundraden och som fortfarande tyvärr är livsnödvändig, säger hon.

Vill porta Greta

Samtidigt så vill Fremskrittpartiet utvisa Greta Thunberg, och andra tillresta demonstranter som deltagit i den civila olydnaden, från Norge och stoppa dem från att besöka landet på nytt. Däribland samiska demonstranter från finsk och svensk sida.

– Vi tjänar inte på att utländska professionella demonstranter får återvända till Norge, om de tidigare har begått olagliga handlingar, säger partiets invandringspolitiska talesperson Erlend Wiborg.

Greta Thunbergs norska advokater har svarat på Frps förslag.

”Allvarligt och olagligt”

”Att utvisa tillresta Fosen-demonstranter på grund av civil olydnad skulle vara allvarligt och olagligt”, säger Thunbergs advokater Olaf Halvorsen Rønning och Maria Hessen Jacobsen i ett pressmeddelande.

Då Greta Thunberg är EU-medborgare påpekar advokaterna att hon måste utgöra ett ”allvarligt hot” mot grundläggande samhällsvärden för att kunna utvisas.

”Tvärtom är de norska värdena demokrati och yttrandefrihet något som majoriteten värderar högt” säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet