Samelandspartiets Per Olof Nutti ville ha svar av styrelsen, på hur arbetet går med Sanningskommissionen under punkten styrelsens redovisning. Foto: Anna-Karin Niia

Ännu saknas samisk ledamot i Sanningskommissionen

Publicerad

Under torsdagen fortsatte plenum med punkten redovisning av styrelsens arbete. Per Olof Nutti, SáR ville ha svar på varför Sametinget inte har tillsatt den samiska ledamoten i Sanningskommissionen som fortfarande saknas.

Styrelsens redovisning är en punkt under plenum som brukligt engagerar ledamöterna. En av alla frågor som oppositionen ville ha svar på var varför man ännu inte tillsatt en samisk ledamot i sanningskommissionen. 

– Jag lyfte frågan för att det ska bli offentligt, att vi har arbetssvårigheter i styrgruppen. Det finns ett beslut i protokollet att det ska vara konsensusbeslut i ärenden som rör Sanningskommissionen, säger Per Olof Nutti (SáR).

Han forstätter:

– Vi inom styrgruppen har olika syn och det är beklagligt att vi inte kan lösa den, utan måste lösa saken via valprocesser inom styrgruppen.

Sanningskommissionens arbete påbörjades i augusti och två av ledamöterna hoppade av före start, och ännu har bara en ersättare utsetts. Under våren har oppositionspartierna lyft frågan, där man säger att man bör tillsätta en ledamot som är kunnig inom rennäringen.

”Högst olämpligt”

Sametingets styrgrupp för sanningskommissionen är parlamentariskt tillsatt, varje parti har en ledamot med. Marie Persson Njajta, LPSS är ordförande i styrgruppen och reagerar på att frågan lyfts på plenum.

– Han själv sitter i styrgruppen och vet att man har fattat beslut om kandidat att tillfråga. Däremot är vi inne i en tillfrågande process och därför är det högst olämpligt att gå ut och kommentera. Och den här processen måste få ha sin gång och styrgruppen kommer att få återrapportering, säger Marie Persson Njajta och fortsätter.

– Vi vill tillsätta platsen så fort som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.