– Det krävs någon med god kännedom om renskötsel och samernas historiska förhållanden, säger sametingsledamoten Anders Kråik. Foto: Anna-Karin Nia och Josefine Holgersson

Kritik mot samernas sanningskommission: ”Saknar kunskap om rennäringen”

Uppdaterad
Publicerad

Sanningskommissionens arbete hotas om man inte får in samisk kompetens. Det anser oppositionledarna av Sametinget, som kräver ett snabbinkallat möte med styrgruppen. 

– Det har med förtroendet att göra. Som det är i dag är det samiska samhället inte representerat, säger Anders Kråik till SVT Sápmi.

Den samiska sanningskommissionen, som förra regeringens tog beslut om, började sitt arbete i augusti – trots att en av stolarna var vakant.  

Två av av ledamöterna hoppade av före start, och ännu har bara en ersättare utsetts. Just nu finns det ingen som är kunnig om rennäringen, enligt Anders Kråik, partiledare för Samerna-Sámit.

Akademisk slagsida

– Det är väldigt viktigt att vi får in olika kategorier av sakunniga. Tillsammans blir de en helhet. Det krävs någon med god kännedom om renskötsel och samernas historiska förhållanden, säger Kråik.

Tillsammans med de tre ledarna för de övriga oppositionspartierna i Sametinget – Per Olof Nutti, Christina Åhrén och Marita Stinnerbom – har han skrivit till styrgruppens ordförande och begärt ett extra möte där frågan ska diskuteras. Just nu har kommissionen slagsida åt det akademiska hållet, enligt dem.  

Ska kalla till möte

– Kommissionen uppdrag är ju att kartlägga övergrepp som staten gjort sig skyldig till mot samerna. Ett stort antal intervjuer ska göras. Om människor ska våga berätta om sin livssituation, måste de möta någon som begriper och inte behöva förklara bakgrunden från grunden, säger Anders Kråik. 

Styrgruppsordföranden Marie Persson Njajta menar att ”oppositionspartierna haft möjlighet att föreslå kandidater i styrgruppen som de tror kan accepteras av en bredd av de samepolitiska blocken.” I ett mail till SVT Sápmi skriver hon vidare att styrgruppen kommer kallas till möte: ”jag hoppas då vi kan fortsätta diskussionerna på ett respektfullt sätt och landa i en gemensam kandidat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.