Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska kyrkan träffar föräldrar och andra intresserade angående samisk konfirmation. Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli

Kyrkan på turné för att informera om konfirmationen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu reser den nygamla konfirmationslägerchefen Nils Johan Labba runt i Sápmi för att träffa föräldrar och andra intresserade för att fånga upp tankar, idéer och förslag på förbättring när grunden för den samiska konfirmationen ska utarbetas på nytt.

– Det kommer inte så många på träffarna men dom som kommer har många bra idéer och förslag. Det är bra, säger Nils Johan Labba.

Arbetet för uppstart av den samiska konfirmationen sommaren 2024 pågår för fullt. Men det är långt ifrån klart. Än så länge är det inte ens klar var lägret ska arrangeras.

För att lugna oroliga och svara på frågor om vad det är som dröjer åker Nils Johan Labba på turné genom Sápmi för att träffa föräldrar.

”Känns riktigt bra”

En som kom på träffen i Kiruna förra veckan var Irene Kuhmunen, nu i egenskap av áhkku. För henne är konfirmationen väldigt viktig, det ligger i mitt blod, skrattar hon.

– Mina föräldrar tog konfirmation, jag har gjort det och mina barn likadant. Nu är det dags för barnbarnen och jag vill att dom ska få ta en riktig samisk konfirmation. Det känns riktigt bra för jag ser att Nils Johan bryr sig om vår konfirmation, att den blir bra och att det blir en samisk. Vi har fått prata, lyfta fram våra tankar och åsikter och han tar med sig dem i det vidare arbetet, säger Irene Kuhmunen.

Enkät på kyrkans webb

Som SVT Sápmi tidigare har rapporterat blir det inget samiskt konfirmationsläger sommaren 2023. Under hösten beslutade Svenska kyrkan att göra ett omtag och starta om det samiska konfirmationslägret. Beslutet kom efter kritik från både föräldrar och lägerpersonal efter senaste sommarens konfirmation i Burträsk, där Edelviks folkhögskola har varit arrangör sedan 2014. Kritiken handlade bland annat om att lägertiden var för kort, endast en vecka och att det kändes som att det samiska inte var i centrum.

Svenska kyrkans träffar med föräldrar och andra intresserade fortsätter vidare till Lycksele, Strömsund och Funäsdalen och dessutom kommer två digitala träffar att genomföras. På Svenska kyrkans webb finns också en enkät där man kan svara på frågor och komma med förslag för dem som är intresserade. Enkäten är öppen till 8 januari 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.