Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsjurist Moa Garpebring konstaterar att det dröjer ytterligare någon vecka innan myndigheten eventuellt kan ge grönt ljus till VM-rallyt i Västerbotten då ansökan från början inte var komplett. Foto: SVT

Länsstyrelsen om rallyt: ”Klarar inte tidsplanen”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu är inte tillstånd för VM-rallyt i Västerbotten klart trots att det bara återstår veckor.

– Allt ska vara klart två månader före tävlingsstart, den tidsramen klaras inte, konstaterar Moa Garpebring, handläggare vid länsstyrelsen.

Denna gången är det inte sena uppgörelser med samebyar som är orsaken till förseningarna. Trafikpåverkan och annat i Västerbotten har också sin process och när en månad återstår är det fortfarande inte klart.

Länsstyrelsen i Västerbotten sitter fortfarande med svar och yttranden som så småningom kan ge grönt ljus för VM-et som för andra året hålls i Västerbotten. Rallyt ifjol fick en tuff start när arrangören alltför sent konsulterade de berörda samebyarna.

– Denna gången har man haft en process som parallellt föregicks av konsultation med samebyarna. En sträckning har ändrats, konstaterar Garpebring, handläggare vid länsstyrelsen, som menar att man varit alltför sent ute även inför årets tävling.

Det är många som ska säga sitt och i sista rundan av yttranden som sträcker sig till den 4 januari är det allmän trafikpåverkan i anslutning till rallytävlingen.

Två månader före tävlingen ska tillstånden vara klara. Trots skarp kritik från ifjol är processen sent igång även inför årets tävling, något som länsstyrelsen beklagar.

– Jag var inte huvudhandläggare för ärendet kring rallyt ifjol, men man är dessvärre sent ute även denna gång, konstaterar Moa Garpebring.

Under förra året där tävlingledningen dröjde med avstämningen med samebyarna riktades mycket hat och hot mot samebyarna, något som gjorde att olika medier tvingades stänga ner sina kommentarsfält. I årets tävling är det andra samebyar som berörs.

Som SVT Sápmi tidigare rapporterat byttes VD och projektledare för Rally Sweden under 2022 och var först med ny ledning på plats i oktober. Förutsättningarna för bättre framförhållning lovas till 2024.

– Då ska vi börja med utvärdering och ny planering redan i maj, lovar Stefan Djerf, projektledare för tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.