Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Stiftsdirektorn på Luleå stift, Eva-Maria Karlsson, uppmanar ungdomarna att söka till hemmaförsamlingarnas konfirmationer. Foto: SVT

Luleå stift: ”Vi ska göra det här så bra som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomarna som missar den samiska konfirmationen under året hoppas att Svenska kyrkan ska kunna anordna en samisk konfirmation för dem senare. Men det kan inte Luleå stift lova, när man nu satsar på att göra om den samiska konfirmationen från grunden.

Den samiska konfirmationen med tillhörande läger är populär och viktig för många. Efter kritik från föräldrar och brist på ledare meddelade Luleå stift den 22a september att de ska se över konfirmationen och lägret, och därför blir det ingen samisk konfirmation till sommaren.

Kritik har funnits tidigare, varför gör ni det här först nu?

– Vi har successivt jobbat med att förbättra lägret. Edelvik har varit Luleå stifts utförare sedan 2014. Det första året var svajigt, men sedan har det varit bra, innan pandemin hade vi fina utvärderingar, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor på Luleå stift.

Vill engagera samiska präster och pedagoger

Luleå stift har anställt vice ordföranden i Kyrkans samiska råd, Nils Johan Labba, för att ta fram ett nytt koncept.

Planen är att tillsätta en arbetsgrupp, som kan bygga ett visionsdokument och sedan engagera ledare och församlingar.

– Jag tror egentligen att det handlar om att engagera en eller två samiska präster och en eller två samiska pedagoger som jobbar hela året med det här. Det måste finnas en samförståelse kring hur konfirmationen och konfirmationslägret genomförs, mellan kyrkan, ungdomar och föräldrar, berättar Nils Johan Labba.

Ser över mål, riktlinjer och placering

De ska se över mål, riktlinjer och lägrets placering. Planen är att utreda och lägga en struktur för att sedan köra en samisk konfirmation 2024, med ungdomarna födda 2009. 

– Det samiska lägret symboliserar mycket för folk, då man känt att konfirmationen varit det synliga som kyrkan gjort för samerna, och då finns det också mycket förväntningar. Vi ska göra det här så bra som möjligt, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor Luleå stift.

Besvikelsen är stor hos de ungdomar som blir utan samisk konfirmation nu, kan ni ordna något för dem också 2024?

– Jag vågar inte lova att vi kan dubblera någonting 2024, det skulle vara fel att gå ut och säga det. Däremot så har jag haft kontakt med de församlingar i stiftet som har de flesta samiska ungdomarna, och kyrkoherdarna har sagt att man vill lyfta det samiska i det lokala sammanhanget. Så jag hoppas de anmäler sig dit skyndsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.