Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Britta Marakatt-Labbas konstverk som ska påminna norska politiker om samernas villkor. Foto: Terje Pedersen/TT

Samisk konst ska ge norska politiker en tankeställare

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Britta Marakatt Labbas konstverk ”Lodderáidalas /Vintergatan” hänger nu i inkomsthallen på norska Stortinget.

Där ska de norska politikerna nu påminnas om vilken påverkan deras beslut har på Sápmi.

Britta Marakatt Labba är dubbelt aktuell den här veckan. Under fredagskvällen visas dokumentären om henne och konstverket Historjá på SVT2.

 Det var det konstverket som etablerade henne på den internationella scenen – och som nu gör att hon ställer ut över hela världen.

”Demokratins hjärta”

Men under veckan har hon varit aktuell med ett helt annat konstverk under invigningen på norska Stortinget.

Under högtidliga former, med tal och musik, invigdes konstverket  ”Lodderáidalas /Vintergatan”.

– En del av den samiska kulturen och samisk historia syns nu och tar plats på Stortinget, i demokratins hjärta här i ankomsthallen, säger Masud Gharahkhani, Stortingets talman.

Vill ge politikerna en tankeställare

Det var en stolt Britta Marakatt Labba, hemma från Övre Soppero utanför Kiruna, som var på plats i Stortinget.

Hon hoppas att konstverket ska påminna politikerna om att deras beslut påverkar förutsättningarna till samiskt traditionellt liv. Inbroderat finns många berättelser. Gudar på snöskotrar. Och vindkraftsbygget i Fosen i norska Trøndelag. Där har den norska högsta domstolen gett samebyn rätt mot det statliga vindkraftsbolaget, efter att parken byggts.

– Jag tycker att det är viktigt att konsten på en sådan här plats har en politisk underton, då politikerna som ska bestämma vår framtid går förbi här varje dag, och de kan då få sig en tankeställare, berättar Britt Marakatt Labba till NRK Sápmi.

Dokumentärfilmen Historjá: Stygn för Sapmí ser du på SVT2 på fredag klockan 21.55. Eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.