I klippet hör du ismeteorologen Magnus Larsson vid SMHI förklara hur ett tjockt snötäcke förstör istillväxten. Foto: SVT Sápmi

Mycket snö i Norrbotten: ”Lägger sig som ett isolationstäcke över isen”

Uppdaterad
Publicerad

Det kalla vädret i framförallt norra Norrbotten har gjort att isen på många vattendrag fryst till ordentligt. Men mycket snö både försämrar istillväxten rejält, och kan lura till skoteråkning där isen inte håller.

I delar av Norrbottens inland har det enligt SMHI:s snömätningar kommit kring en halvmeter snö. Det har varit kallt i norr men då det också kommit mycket snö, hämmar det istillväxten på sjöar och andra vattendrag.

Ismeteorologen Magnus Larsson vid SMHI manar till försiktighet när det gäller isarna.

– När det kommit flera decimeter snö så förstår jag att det är svårt att se, så det gäller att vara försiktig nu. Dessutom kommer det bli en mildare period nu, närmaste veckan. Nästan plusgrader långt upp över Norrbotten. Mot slutet av nästa vecka ser det dock ut att bli kallare igen.

Hur sabbar snön istillväxten? Ismeteorologen förklarar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.