När katastrof blir vardag – hur gör man då?

Uppdaterad
Publicerad

Tor Erik Huuva utanför Kiruna har sina renar uppdelade i mindre grupper. Han kör ut hö och foder varje dag. Vinterbetesområdena är låsta av is och packad snö.

Tor Erik Huuva har en grupp renar vid Kalixfors utanför Kiruna. Vi följer med dit för utfodring av renarna.

– Vi har inga andra vinterbetesområden. Antingen måste vi mata renarna, eller flytta de till fjälls, berättar Tor Erik Huuva.

Klimat

Fem samebyar har hittills sökt om katastrofskadeskydd för den här vintern.

Samebyarna kan söka om ersättning för foder till renarna, då får de ersättningen i efterhand, om det finns pengar. Och betessituationen kontrolleras först av Sametinget.

Både förra styrelsen och nuvarande har lobbat hos regeringen för att få till stånd någon typ av klimatstöd, utöver katastrofskadeskyddet.

– Det är bra att det lyfts till departementet, att man får veta om den här situationen. Men frågan är ju hur lång tid det kommer ta. Och hur klimatet hinner förändras. De senaste fem vintrarna har varit svåra.

Följ med Tor Erik och hör om läget och lösningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet