Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Kuhmunen är orolig över att det kan bli merjobb för renskötarna. Foto: Stefan Karlsson/ SVT

Nu testas DNA-metoden i järvinventeringen

Publicerad

Enligt myndigheterna på svensk sida fungerar inte nuvarande järvinventering som den ska. Därför har man tagit fram en ny metod – där renskötare ska ta DNA-prover från järvar.

– Jag fruktar att det blir mer arbete med det här, säger Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby.

SVT Sápmi var med när de södra samebyarna i Norrbotten samlades i Arjeplog för att diskutera det nya inventeringssystemet för järv med hjälp av DNA. Oron inför det nya är stor.

– Det blir stressigt att söka järvspillning. Vi har inte tid att göra det, säger Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby.

”Inte anpassat till klimatförändringarna”

Det är Sametinget och Naturvårdsverket har påbörjat arbetet med att förbättra systemet för järvinventering. Dagens system går ut på att hitta lyor. Det nya systemet ska vara effektivare.

– Lyinventering är inte längre anpassad till klimatförändringarna, i synnerhet i fjällen. DNA-metoderna har utvecklats och har en väldigt hög nivå, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Tanken är att renskötare ska söka efter järvspår i snön. Och sedan följa spåret tills man hittar sekret eller spillning. Därifrån ska de ta ett prov som skickas till Naturvårdsverkets labb.

”Allt nytt är skrämmande”

Det är ännu inte klart om det blir den här metoden i slutändan. Men Naturvårdsverkets förhoppning är att DNA-metoden ska ge ett bättre och jämnare beslut.

Är ni oroliga?

– Allt nyttt är skrämmande. Det är bara att hoppas att det blir bra, säger Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.