En ny utställning på Norges arktiska universitetsmuseum visar upp mer av Tromsös samiska historia. Foto: Christel Slettli Hansen/Uit/Norges arktiske universitetsmusuem

Ny utställning visar upp Tromsös samiska historia

Publicerad

Tromsö museum fortsätter satsa på samisk kultur.

Nu har man öppnat en ny utställning som visar Tromsös samiska historia.

– Vi hoppas kunna skapa ett intresse och öppna upp för mer kunskap, säger professorn Trude Fonneland.

I slutet av förra veckan öppnade den nya samiska utställningen ”Rávdnji – samiska spår i Tromsöområdet” på Norges arktiska universitetsmuseum i Tromsö.

Utställningen blir en del av den befintliga utställningen ”Samisk kultur” som funnits på museet sedan 1973.

– Än i dag är det många som inte känner till den lokala historien och det är vår uppgift att råda bot på den okunskapen, säger Ingrid Sommerseth, arkeolog och kurator för utställningen i ett pressmeddelande.

”Hoppas kunna skapa intresse”

I utställningen får man se den samiska närvaron i Tromsöområdet under flera tusen år. Den innehåller också berättelser om havssamisk kultur, kulturella band mellan kust och inland och det ägnas särskilt mycket utrymme åt berättelser från platser där tvångsförflyttningar av samer har fått stora konsekvenser.

– Tvångsförflyttningen av samer från Tromsö vittnar om en historisk orättvisa som sträcker sig ända fram till i dag. Både renbetesområdena och kulturminnena är fortfarande hotade till följd av vindkraftverk och exploatering av friluftsområden, säger professorn Trude Fonneland och fortsätter:

– Det behövs mer forskning om den lokala samiska historien. Genom utställningen hoppas vi kunna skapa ett intresse för den samiska historien i Tromsöområdet och öppna upp för mer kunskap. Framför allt hoppas vi också kunna inspirera unga att bli nyfikna på den lokala samiska kulturen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.