Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingsledamoten Jan Rannerud (Vuo) reserverade sig mot styrelsens beslut att skicka skrivelsen till Statens ansvarsnämnd att pröva avskedan gentemot kanslichefen Fredrik Österling. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Oenighet i Sametingets styrelse kring kanslichefen

Publicerad

Sametingets styrelsele var inte enig om att vilja sparka kanslichefen Fredrik Österling. Jan Rannerud (Vuo) reserverade sig mot styrelsens beslut.

– Jag anser att det första steget aldrig är att avskeda, säger Jan Rannerud.

Det var under Sametingets styrelsemöte i augusti som styrelseledamoten Jan Rannerud, Vuovdega, gick emot den övriga styrelsen.

Han ville inte att styrelseordförande skulle få i uppdrag att överlämna en skrivelse till Statens ansvarsnämnd som begärde att kanslichefen Fredrik Österling skulle sägas upp. När SVT Sápmi når honom är han fortsatt kritisk till styrelsens agerande.

– Jag anser att första steget aldrig är att avskeda, det är därför jag reserverade mig mot det här. Jag tycker att det finns andra vägar att gå, att man gör det i första hand, säger Jan Rannerud.

”Har fått stå och trampa vatten”

Enligt Jan Rannerud finns det flera problem med beslutet. Det innebär, enligt honom, även att Sametingets arbete har bromsats upp.

– Det värsta är nog att kansliets personal kanske har fått stå och trampa vatten, man får inte riktigt klara direktiv. Det här är en situation som eskalerade lite för fort och lite för mycket, säger han.

Allmänheten vet inte allt

Rannerud är däremot fåordig angående om han tror att den här situationen påverkar Sametingets förtroende.

– Jag vet inte. Det får vi väl se. Allmänheten vet inte riktigt vad som har hänt. Men det är klart att det kan bli förtroendefrågor.

I inlagorna som kanslichefen skickat in till Statens ansvarnämnd, så menar Fredrik Österling att det varit tal om ren mobbning. Hur ser du på det?

– Jag sitter i styrelsen och naturligtvis tar jag del av det där, men däremot har vår verksjurist sagt att det är ett personalärende  och som vi inte pratar om utåt. Det utreds i första hand och sen får vi se, säger Jan Rannerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.