Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson i båten i Vuovoträsk, där han har sina rötter. ”Jag ångrar att jag inte pratade med min farmor, min aahka, för hon talade samiska,” säger han i klippet. Foto: Leif Henningsson

”Om jag fått göra om mitt liv hade jag läst samiska”

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson företräder landets samer. Men han förstår inte en dialog mellan två samisktalande. 

– Nej, det gör jag tyvärr inte. Jag behöver tolkning. 

Håkan Jonsson är född i början av 1960-talet i en tid då det inte var fint att prata samiska – något han i dag lider av. 

– Hade jag fått göra om mitt liv skulle jag läst samiska.

Se honom berätta mer om sin relation till det samiska språket i klippet ovan.

Samiska språkveckan

För femte året i rad arrangeras nu den samiska språkveckan mellan 23-29 oktober.

Syftet med språkveckan är att lyfta de samiska språkens status och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället.

Samiskan lyfts fram på flera håll runtom i Sápmi. Bland annat kommer Samiskt språkcentrum att arrangera fem digitala språkkvällar och ett lunchmöte där samiska är kommunikationsspråket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.