Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT Sápmi träffade Jesper Tjäder i skidbacken inför de egna tävlingarna i Åre. Foto: SVT

Jesper Tjäder vill prata mera om Sápmi: ”Inte så många som frågar”

Publicerad

I veckan bjöd Jesper Tjäder in till sin alldeles egna tävling i Åre. Med världseliten på plats i Sápmi reflekterar han över hur lite det egentligen pratas om hans samiska identitet.

– Det är inte så många som frågar om det, säger han när SVT Sápmi träffar honom inför tävlingen.

Efter OS-bronset i Peking 2022 så har Jesper Tjäder inte legat på latsidan. Denna vinter har sett honom som vinnare i en X-Games-tävling i Colorado och en världscup-tävling i Schweiz. I veckan rönt han ytterligare framgångar med sitt första egna event.  Världens freestyle-elit var på plats på nationalarenan i Åre, bara en stenkast från Jesper Tjäders eget hem.

– Det känns nästan overkligt att få ha sitt egna event på hemmaplan. Jag är ju född i Östersund och bor i Åre så det är verkligen hemma. Det var ett självklart val att hålla tävlingen här, säger en förväntansfull Jesper Tjäder.

Stödet hemifrån Sápmi

Jesper Tjäder beskriver Åre som en väldigt speciell plats. Enligt honom är Jämtland en av de absolut bästa platserna för att åka skidor. Han hade gärna stannat i sina hemtrakter hela säsongen om det inte varit för alla de internationella evenemang som drar. Men han berättar för SVT Sápmi att han känner och uppskattar stödet även när han är på tävling långt hemifrån.

– Jag känner att jag får bra support från Sápmi. Det är många som hör av sig och tycker att det är bra det man gör, säger Jesper Tjäder.

Han fortsätter:

– Det är inte så många som frågar om det, men jag representerar såklart även Sápmi när jag är utomlands. Det är kanske nånting man bör pusha på ännu mer – det hade varit kul.

Vann trots spruckna pjäxor

Tävlingarna i Åre avgjordes på två dagar. Mathilde Gremaud från Schweiz vann damklassen med 66 poäng gentemot tvåan Kirsty Muirs 55 poäng. Andrapristagaren i herrklassen blev Colby Stevenson med 77 poäng. Störst sensation gjorde dock vinnaren, norrmannen Andreas Håtveit, när han trots spruckna pjäxor vann en överlägsen seger och kammade hem hela 86 poäng.

Jesper Tjäder själv har inga planer på att sakta ner. På frågan angående framtidsplanerna svarar han:

– Nu har man ju fått rutin med tre OS, så varför inte ett fjärde?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.