Foto: SVT

Östersund vill skynda på parlamentsbygget

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun gör nu allt för att starten av bygget av Sametingets parlamentsbyggnad ska bli av. Arbetet för att finansieringen ska bli klar görs menar kommunalrådet som på flera sätt uppvaktar regeringen.

– Vi vill att bygget ska komma igång så att vi kan vara säkra på att bygget blir här i Östersund, förklarar kommunalrådet Effie Kourlos (C) i Östersunds Posten.

Samtidigt är hon kritisk till både nuvarande och föregående regering som hon menar inte kommit till skott och sett till att finansiera bygget.

Fornön nedanför Jamtli vid Storsjö strand är det utpekade platsen. Östersund som är en förvaltningskommun fick bråttom att visa på byggstartsplanerna när det i före jul höjdes röster om att istället försöka få bygget förlagt i Kiruna. Beslutet om att parlamentsbyggnadens ska ligga i Staare, Östersund fattades för fyra år sen när Sametinget höll plenum. Det är finansieringen som ska till för att projektet ska kunna förverkligas. SVT om både namninsamlingar för nytt Kirunaförslag och om första spadtaget i Östersund.

Nu ligger det på regeringens bor att ge Statens fastighetsverk i uppdrag att stötta det fortsatta arbetet, skriver ÖP.

Ministern tackade nej

Kommunen har enligt kommunalrådet bjudit in kulturministern Parisa Liljestrand för att delta den 6 februari men var alltför sen med den inbjudan så hon kommer inte.

Sametinget förväntas lämna in en ansökan om planbesked och den ska kommunledningen ta ställning till.

Under detaljplaneprocessen som följer ska platsen för bygget undersökas. Kommunalrådet förlitar sig på att det är det beslut som fattades för fyra år sedan som ännu gäller men beklagar samtidigt att det tar sådan tid för regeringen:

– Det är ett år sedan man skickade in hemställan och jag kan tycka att det är beklagligt att man inte tar upp det här ärendet och beviljar det, säger Effie Kourlos (C) till ÖP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.