Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påve Franciskus ber om ursäkt till ursprungsbefolkningen i Kanada. Foto: Cole Burston/AFP/TT.

Påve Franciskus ber om ursäkt till ursprungsbefolkningen i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus ber nu Kanadas ursprungsbefolkning om förlåtelse för de övergrepp som den katolska kyrkan utsatte över 150 000 barn för, rapporterar Reuters. Det är första gången den katolska kyrkan ber om ursäkt för övergreppen som ägde rum mellan åren 1831 och 1996.

– Med skam ber jag ödmjukt om förlåtelse för den ondska som kristna människor utsatte ursprungsbefolkningen för, säger påve Franciskus.

Under måndagen höll påve Franciskus ett tal där han formellt bad om ursäkt till ursprungsbefolkningen. På plats var både kanadensiska politiker samt ledare för ursprungsbefolkningen. Påven talade på en plats nära en av de tidigare internatskolorna där övergreppen har ägt rum.

Barnen utsattes för ”ondska”

Påven var noga med att uttrycka skam för de övergrepp som barnen från ursprungsbefolkningen utsattes för i samband med landets assimileringspolitik. Han menar att flera generationer har påverkats av ett ”katastrofalt fel”.

Påven ber även om ursäkt för de kristna människorna som stöttade det ”kolonialistiska tankesättet”.

– Jag ber framför allt om ursäkt för att medlemmar i den kristna kyrkan och andra religösa grupper samarbetade i olika projekt för kulturell förstörelse och tvångsassimilering som den dåvarande regeringen uppmanade till, säger påve Franciskus under talet.

Han efterlyste en ”seriös utredning” av internatskolorna och mer resurser för att hjälpa överlevare och ättlingar till överlevare.

Första gången katolska kyrkan ber om ursäkt

Kanadas regering inrättade 2008 en sanningskommission för att reda ut vad som pågick mellan åren 1831 och 1996 då uppskattningsvis 150 000 barn från ursprungsbefolkningen utsattes för olika sorters övergrepp inom särskilt upprättade internatskolor.

Genom åren har ursprungsbefolkningen fått en ursäkt från flera andra kyrkor som varit inblandade, men det har varit tyst från den katolska kyrkan.

Förra året hittades kvarlevor efter 215 barn vid en av internatskolorna, vilket satte press på påven.

Systemet byggde på att barnen separerades med tvång från sina familjer för att genom religiösa skolor indoktrineras i västerländska värderingar. Både fysiska och sexuella övergrepp förekom kombinerat med konsekvent förnekande av barnens egna kulturer och språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.