Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Eivind Torp, Sameradions & SVT Sápmis juridiska expert, om vad rättegången kan leda till på sikt. Foto: Berno Jonsson/SVT Västerbotten

”Oavsett hur det går så kommer det få stora konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avslutades rättegången mellan Vapsten sameby och föreningen Vapsten lappby om rätten till renskötsel.

Nu är det en spänd väntan för parterna inför tingsrättens dom som meddelas den 17 juni.

– Oavsett hur det går så kommer det få stora konsekvenser för parterna, säger Eivind Torp, Sameradions & SVT Sápmis juridiska expert.

Under fredagsförmiddagen var det slutpläderingar i Lycksele tingsrätt i målet mellan Vapsten sameby och förening Vapsten lappby.

Per Magnusson, samebyns advokat, tyckte att det under slutpläderingen var viktigt att föra fram vad det verkligen handlar om.

– Samebyarna är de som har rätten att bedriva renskötsel enligt svenska lag, det är viktigt att framhålla det och att det inte är någonting annat det handlar om, säger Vapsten samebys advokat Per Magnusson till Sameradion.

Vapsten lappbys advokat Jan Södergren sa under slutpläderingen att lappbyn har en så stark rätt att man inte bara kan bortse från den.

– Egendomsskyddet är så stark när man har upparbetat en urminnesrätt, vilket samebyn inte har gjort, säger Jan Södergren till Sameradion.

”Utfallet har stor betydelse”

Oavsett vad tingsrätten kommer fram till så väntas konflikten få stora konsekvenser.

– Målet är komplicerat, det är stora frågor som målet handlar om och det är mycket känslor. Utfallet har en väldigt stor betydelse för de som omfattas av målet, säger Sameradions & SVT Sápmis juridiska expert som har följt hela rättegången på plats i Lycksele.

Han beskriver stämningen under dessa dagar som ljummare än vid förra rättegångstillfället, speciellt mellan ombuden.

– Däremot har det varit situationer vid till exempel bevisföring som har väckt bitterhet, säger Eivind Torp.

”Det slutar inte här”

Det är centrala frågor som står på spel. Tingsrätten sak avgöra vem som har renskötselrätt inom samebyns område – de nuvarande renskötande medlemmarna eller ett tjugotal ättlingar till de Tärnabysamer som tidigare bedrev renskötsel i området. Hur domen nu än blir så tror inte Eivind Torp att det slutar här.

– Det finns väldigt mycket som talar för att det här är ett mål som kommer att gå ändå upp till Högsta domstolen, säger Eivind Torp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tre frågor om – vad handlar egentligen tvisten om? Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer